Nederlandse cabaretier en schrijver Wim de Bie (83) overleden

De Nederlandse cabaretier en schrijver Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de VPRO, waar hij decennialang programma’s voor maakte, maandag bekendgemaakt. De Bie kreeg grote bekendheid als lid van het duo Van Kooten en De Bie. De voorbije jaren trok hij zich meer terug uit de aandacht, nadat bij hem de ziekte van Parkinson werd vastgesteld.

Samen met Van Kooten maakte hij satirisch theater en bracht hij verschillende iconische televisieprogramma’s naar de VPRO in jaren ‘70, ‘80 en ‘90. De twee leerden elkaar kennen op het Daltonlyceum, en het klikte vrijwel meteen. Eind jaren vijftig werkten ze allebei in de cabaretgroep Cebrah. Aanvankelijk wilde De Bie Nederlands studeren, maar ging uiteindelijk toch voor een driejarige opleiding in Hilversum tot ‘radio-cabaretier’. Via het jongerenprogramma Multiplex landde hij in 1963 bij Uitlaat, dat wekelijks telkens werd afgesloten door het duo, als Klisjeemannetjes. Hun gesprekken gingen daarbij steevast door aan de biljarttafel.

Kees van Kooten en Wim de Bie tijdens een van hun sketches.© rr

Hun tv-debuut kwam er in 1965 bij Mies Bouwman en haar programma Mies en scène. Vijf jaar later volgde Hadimassa, waarna ze hun strepen als komisch duo meer dan verdienen. Voor VPRO zouden ze uiteindelijk legendarische programma’s als Het gat van Nederland, Koot en Bie, het Simplisities Verbond en Keek op de week maken. Hun succes eindigde in prijzen, maar ook in een bijzondere verschijning. Ze hebben woorden in het Van Dale-woordenboek gerkegen, zoals ‘doemdenken’. Naast tv-programma’s maakten Van Kooten en De Bie tussen 1972 en 1986 de ‘Bescheurkalender’, een dagkalender met humoristische teksten en beelden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hoewel ze vaak op televisie verschenen, was De Bie niet zo tuk op interviews. “Ik heb het altijd moeilijk gevonden mezelf neer te zetten in het openbaar”, zei hij bij De Volkskrant. “Mijn privéleven gaat niet iets aan, dat voel ik heel sterk. Dat is tegenwoordig bijzonder aan het worden, want iedereen vent alles uit: alle ziekten, alle ongemakken. Daar hou ik niet van.”

De voorbije jaren trok hij zich nog meer terug uit de aandacht, nadat de ziekte van Parkinson zich meer en meer doorzette. Hij overleed maandag op z’n 83ste en laat Nederlands erfgoed na.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer