© AP

Toespraak van Netanyahu uitgesteld, geen vertrekkende vluchten uit luchthaven van Tel Aviv

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zou maandagochtend een toespraak geven over zijn controversiële justitiële hervormingen, maar zijn toespraak is uitgesteld vanwege een ruzie binnen zijn coalitie, zo melden verscheidene bronnen.

gnBron: BELGA

Volgens Israëlische media is Netanyahu van plan om de hervormingen inderdaad op te schorten, maar hij heeft dat nog niet bevestigd. Zijn toespraak maandagochtend is uitgesteld omdat er onenigheid zou zijn binnen de coalitie. De extreemrechtse veiligheidsminister Itamar Ben-Gvir schreef bijvoorbeeld al op Twitter dat de hervormingen moeten doorgaan en dat de regering niet moet “zwichten voor anarchie”. Sommige ministers zouden gedreigd hebben op te stappen als de hervormingen niet doorgaan.

De Israëlische vakcentrale heeft intussen opgeroepen tot een onmiddellijke landelijke staking vanwege de aangekondigde justitiehervormingen. Arnon Bar David, de leider van de nationale werknemersorganisatie Histadrut, wil het land platleggen om Netanyahu te dwingen zijn plannen, die al weken tot massale protesten leiden in heel Israël, op te geven.

Het personeel van Ben Gurion International Airport bij Tel Aviv legde het werk meteen neer. Volgens een woordvoerder stijgen er geen vliegtuigen meer op van die luchthaven. “Ik heb een onmiddellijke stopzetting bevolen van vertrekkende vluchten”, zo zei Pinchas Idan, de vakbondsleider op de luchthaven.

Naar verwachting zullen tienduizenden reizigers worden getroffen door het gewijzigde vluchtschema.

Zondag werd de minister van Defensie ontslagen omdat hij openlijk had gezegd dat de regering de plannen moet opschorten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer