SOS Slaap - HELP ik kan niet inslapen. — © Het Belang van Limburg
Zo vaak ververst de Limburger zijn lakens: de grote slaapenquête van HBvL
Hoe lang slaapt de Limburger? Hoe vaak liggen we wakker? Waarom snurken mannen meer? En hoe vaak verversen we onze lakens? Uw krant voerde de grootste slaapenquête ooit uit in Limburg. De antwoorden op al uw slaapvragen vindt u vanaf maandag in het dossier SOS Slaap.
Uit de slaapenquête blijkt onder meer dat twee derde van de Limburgers de lakens om de twee weken verversen. — © Shutterstock
De mens slaapt gemiddeld een derde van zijn leven. Die nachtrust kan dan maar beter goed zijn. Maar slaapt de Limburger ook goed? In samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos voerde Het Belang van Limburg de grootste slaapenquête ooit uit in onze provincie. Ipsos bevroeg een representatief aantal van 500 Limburgers ouder dan 18 jaar naar hun slaapkwaliteit en slaapgewoontes. De resultaten van de enquête – en die zijn op zijn minst gezegd verrassend – kunt u vanaf maandag lezen in het dossier SOS Slaap.
Huisdieren in bed
Zo blijkt onder meer dat de Limburger ’s nachts veel vaker wakker ligt dan verwacht. Waarom turen we ’s nachts uren naar onze wekker? En waarom vallen we soms zo moeilijk in slaap? Ook peilt de enquête naar de slaaprituelen van de Limburger. Hoeveel uren slapen we gemiddeld? Op welk uur kruipen we ’s avonds onder de wol en hoe laat staan we op? En slapen we dan wel voldoende? Hoe vaak gebruiken we onze smartphone in bed? Welke invloed heeft onze partner op onze slaap? En hoe vaak slapen onze kinderen of onze huisdieren bij ons in bed?
Slaapexpert Annelies Smolders geeft een week lang antwoorden op al uw slaapvragen. — © Sven Dillen
Zoek tijdig hulp
Vanaf maandag leggen we een hele week lang al uw slaapvragen voor aan slaapexpert Annelies Smolders. De Hasseltse is klinisch psycholoog, psychotherapeut en slaapspecialist. Ze runt de groepspraktijk Huis Midori in Hasselt en ontwikkelde de online slaaptherapie Start to Sleep. “Met die online therapie heb ik al meer dan 5.000 mensen geholpen met hun slaapproblemen”, zegt Smolders. “Een goede slaap is van levensbelang. Kinderen en jongeren hebben slaap nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Daarnaast is slaap ook belangrijk om alle informatie en emoties van overdag te verwerken en een plaats te geven.”
“Een goede slaap is van levensbelang. Kinderen en jongeren hebben slaap nodig om te groeien en zich te ontwikkelen”
Slaapexperte Annelies Smolders
Smolders benadrukt ook dat je slapeloosheid niet mag laten aanslepen. “Een langdurig slaapprobleem gaat vaak gepaard met allerlei fysieke en psychische klachten zoals depressie of burn-out. Zoek daarom tijdig hulp. Met slaaptechnieken kan ik 80 procent van mijn patiënten na zes weken van hun slapeloosheid verlossen. De juiste slaapkennis is de beste slaappil, zeg ik altijd.”
Vier procent van de Limburgers ververst één keer om de twee maanden de lakens. — © Shutterstock
Gratis boxspring
In de aanloop naar het dossier SOS Slaap lichten we al één opvallend resultaat uit de enquête. Zo vroegen we de Limburger hoe vaak die zijn lakens in de slaapkamer ververst. En wat blijkt? De Limburger is best proper. Zo verschonen twee derde van de Limburgers hun lakens om de twee weken. Bijna een kwart van de Limburgers legt één keer per week of vaker nieuwe lakens op. Slechts 4 procent ververst slechts één keer om de twee maanden de lakens. Voor mensen zonder partner is dat 7 procent. Hoe ouder we worden, hoe frequenter we de lakens verschonen.
Aan het dossier SOS Slaap is ook een wedstrijd verbonden: win een boxspring van Grisar Slaapcomfort.
Hoofdpunten
Tropisch weer, en toch blijven heel wat buitenzwembaden gesloten: “Niet rendabel”
Sammy Mahdi (cd&v) intern onder vuur na TikTok-fimpje: “Beetje kennis van zaken kan toch geen kwaad”
Zuhal Demir gebruikte zeven keer persoonlijk logo in officiële communicatie
“Ik zag hem 25 sprints trekken en ik wist genoeg”: bondscoach Domenico Tedesco verklaart zijn vernieuwende selectie
Lees meer
Waar eet … comedian Jeroen Verdick? “Hier eet je in een echte Amerikaanse rock ’n roll-sfeer”
Franse verzekeraar SFAM betaalt Limburgse klanten (deels) terug
Sportleraar Pieter (42) gaat met de speedpedelec naar school: “Op 14 maanden terugverdiend”
Helft verkochte fietsen is elektrisch, maar hoe veilig zijn ze?