© BELGA

Ook KV Mechelen naar BAS tegen beslissing om duel in Charleroi te herspelen: “Dit is verontrustend voor het Belgische voetbal”

Een dag na het bondsparket heeft ook KV Mechelen beslist beroep aan te tekenen bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) tegen de beslissing van de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal (DRP) om het stopgezette duel tussen Charleroi en KV Mechelen te laten herspelen. Dat laat de club donderdag weten.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

Een dag na het bondsparket heeft ook KV Mechelen beslist beroep aan te tekenen bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) tegen de beslissing van de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal (DRP) om het stopgezette duel tussen Charleroi en KV Mechelen te laten herspelen. Dat laat de club donderdag weten.

De DRP besliste vorige week vrijdag dat de stopgezette competitiewedstrijd van 12 november 2022 tussen Charleroi en KV Mechelen volledig opnieuw moeten worden gespeeld. Scheidsrechter Jan Boterberg moest toen twee keer de wedstrijd pauzeren omdat supporters van de Karolo’s tennisballen en vuurwerk op het veld hadden gegooid. Bij een derde incident, met ‘slechts’ één stuk vuurwerk, halfweg de tweede helft en bij een 1-0 tussenstand voor Charleroi, besloot de ref de wedstrijd definitief te staken.

Volgens de Raad had de wedstrijdleiding echter tegen de procedure in te snel beslist de match stil te leggen, waardoor de supporters te veel macht hadden gekregen. Charleroi moet verder nog een thuismatch zonder supporters spelen en een boete van 10.000 euro betalen. Charleroi en KV Mechelen dienen hun duel ook achter gesloten deuren te herspelen. Volgens de DRP om de “sereniteit en de kalmte” van de wedstrijd te behouden.

Woensdag liet het bondsparket weten de beslissing van de DRP aan te vechten bij het BAS. Een dag later zet KV Mechelen dezelfde stap. “Vorige vrijdag hebben we met veel verbazing kennisgenomen van de beslissing van de disciplinaire commissie. Deze beslissing is verontrustend voor de toekomst van het Belgische voetbal en haar supportersbeleving. Ze voelt onrechtvaardig aan voor onze spelers, onze supporters, onze club, maar vooral voor waar het allemaal om draait, het voetbal”, stelt Mechelen. “Voorvallen van geweld en agressie zoals die van 12 november 2022 in Charleroi moeten altijd bestraft worden. Met de uitspraak van vrijdag 17 maart is dat niet gebeurd.”

De club voert aan dat de beslissing om te herspelen achter gesloten deuren vele vragen oproept. “Staat deze beslissing niet haaks op wat de Pro League, KBVB en het Ministerie van Binnenlandse Zaken vragen in hun actieplan tegen geweld in onze stadions? Wordt de agressie voldoende bestraft met deze beslissing? Wordt voortaan bij elke scheidsrechterlijke fout een match achter gesloten deuren herspeeld? Hebben de KVM-supporters recht op een schadevergoeding na de stilgelegde wedstrijd? Waarom mogen zij niet bij de te herspelen wedstrijd zijn?”

© BELGA

Mechelen zegt “nog veel meer argumenten te kunnen aanhalen waarom deze beslissing niet rechtvaardig voelt”. Tegelijk wil de club vooral de aandacht op de eigen “geweldige supporters” vestigen. “Zij maken heel het seizoen vele verplaatsingen. Supporters betalen veel geld om aanwezig te kunnen zijn om zo onze club te steunen. In Charleroi kregen ze helaas geen voetbalwedstrijd te zien. De aanwezigen kunnen getuigen dat de match bijzaak werd. Het was een spookwedstrijd waarbij iedereen zich vooral afvroeg wanneer match gestaakt zou worden”, gaat het verder.

Malinwa besluit met het benadrukken dat de club “steeds positief wil bijdragen aan het Belgische voetbal” en “blijft oproepen om alle vormen van geweld te weren uit onze stadions”.

“We zijn ervan overtuigd dat onze supporters dit opnieuw zullen bewijzen tijdens de finale van de Croky Cup op de Heizel (op 30 april tegen Antwerp, red). We trekken niet alleen vastberaden naar die bekerfinale. We gaan ook even vastberaden naar het BAS, op enkele honderden meters van het Koning Boudewijnstadion, ook al kost ons dit extra geld, tijd en energie. Dat doen we dus niet uit eigenbelang maar om het mooie spelletje dat we allemaal graag zien en beleven te vrijwaren. De club zal zich over deze zaak verder niet meer uitspreken”, besluit het persbericht.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Lees meer