Veel verkopen op Vinted? Dan gaan je gegevens naar de fiscus
Tweedehands-website Vinted geeft voortaan aan de fiscus door wie per jaar voor meer dan 2.000 euro aan spullen verkocht.
Vinted is bezig alle gebruikers ervan te verwittigen dat het bedrijf zich in regel stelt met de zogenaamde ‘DAC7’, een Europese belastingrichtlijn, aldus de persdienst van Vinted.
Concreet zal het bedrijf eind januari 2024 voor de eerste keer aan de Belgische belastingautoriteiten rapporteren welke Vinted-gebruikers dit jaar via Vinted “ofwel 30 of meer transacties verrichtten, ofwel meer dan 2.000 euro verdienden.”
Geen advertenties meer
Omdat het rapport dat Vinted aan de fiscus moet bezorgen over elke Vinted-verkoper heel wat details dient te bevatten, is voor zo’n rapportering de medewerking nodig van al deze verkopers. Zij zullen door Vinted gevraagd worden een DAC7-formulier in te vullen. En dat is niet vrijblijvend, waarschuwt Vinted op de website.
Wie het formulier niet invult, ziet zijn toegang tot Vinted beperkt: “Je advertenties worden dan verborgen, je kunt geen geld opnemen uit je portemonnee en je kunt je verdiensten niet besteden aan aankopen”, aldus het van oorsprong Litouwse bedrijf.
33 procent belastingen
Vinted is overigens niet het enige platform waarvoor de DAC7-richtlijn geldt, zegt professor fiscaliteit Michel Maus (VUB): “Alle digitale platformen – van Airbnb tot E-Bay – zullen deze regels voortaan moeten naleven en voortaan één keer per jaar volledige openheid van zaken moeten geven over de activiteiten van hun gebruikers.”
Volgens Maus is het vooral de bedoeling van de fiscus gebruikers te ontmaskeren “die via deze platformen een handel hebben opgezet, zonder zich bij de overheid als handelaar te hebben geregistreerd.” Maus: “controles op wat mensen verdienden via digitale platformen zoals Vinted of Airbnb gebeurden al, weliswaar eerder sporadisch. Nu krijgt de fiscus voortaan 1 keer per jaar alle openheid van zaken.”
Aan welk belastingtarief gebruikers van Vinted of andere digitale platformen vervolgens worden belast, zal de fiscus uitmaken.
Wie slechts heel af en toe iets verkoopt, hoeft de fiscus niet te vrezen, aldus de FOD Financiën. Wanneer je daarentegen geregeld iets koop en verkoopt, via bijvoorbeeld Vinted, wordt dat als ‘occasionele inkomsten’ beschouwd, waar je in principe op belast wordt aan 33 procent.
Wie grote sommen verdient aan digitale platformen zoals Airbnb of Vinted ziet dat als beroepsinkomsten belast. De hoogte van de belasting hangt dan af van je totale beroepsinkomen.
Hoofdpunten
LIVE TITELSTRIJD. Wie kroont zich tot kampioen? Volg het hier de hele dag lang
De twijfelgevallen staan dan toch aan de aftrap: Vincent Janssen is fit genoeg en start in de basis bij Antwerp, Union start met zowel Teuma als Boniface
Cafés in Genk stromen langzaam vol: “Belangrijkste is dat ze winnen van Antwerp”
Troepen blauw-wit legioen maken zich op voor de strijd: “We zijn er helemaal klaar voor”
Beste van Plus
Lees meer
Hoe gemakkelijk raak je zonder voorschrift aan Ozempic? “Dit is het echte spul”
De grootste streamingdiensten op een rij: welke is het geld waard, en welke hebben écht een goed aanbod?
Action haalt zelfscankassa’s weg uit verschillende filialen: verhogen ze echt het risico op diefstal?
Orange rondt overname VOO af