© REUTERS

Amerikaanse centrale bank verhoogt rente opnieuw met 25 basispunten

De Federal Reserve heeft woensdag de rente opnieuw verhoogd met 25 basispunten. De Amerikaanse centrale bank moest een evenwicht zien te vinden tussen enerzijds de strijd tegen de hoge inflatie (waarvoor de rente wordt opgetrokken om de vraag te laten afkoelen) en anderzijds de plotse bankencrisis in de VS, met de val van Silicon Valley Bank en Signature Bank.

Bron: BELGA

Normaal is de richting van het rentebeleid vrij duidelijk, maar deze keer twijfelden heel wat analisten. Een meerderheid verwachtte een stijging met 25 basispunten, maar sommigen gingen toch uit van een rentepauze, om de financiële stabiliteit te versterken.

De rentestijging is de negende op rij maar het ritme van de verhogingen werd wel al teruggeschroefd. Na vier maanden van telkens 75 basispunten, werd dat in december teruggeschroefd naar 50 basispunten, en in februari naar 25 basispunten. 

De renteverhogingen zijn nodig om de hoge inflatie onder controle te krijgen. Die inflatie is intussen vertraagd tot 6 procent, het laagste niveau sinds september 2021. Maar dat is wel nog altijd een pak hoger dan de doelstelling van 2 procent. De Fed gaat nu uit van een inflatie van 3,6 procent in 2023, iets hoger dan de eerder voorziene 3,5 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer