Tot 30 maanden cel voor klap met baseballknuppel in Beringse familievete

Beringen -

Voor de elfendertigste keer heeft de Hasseltse rechtbank een vonnis uitgesproken tussen twee Turkse families in Beringen. Twee leden van de clan Y. kregen respectievelijk 30 maanden cel en 200 uur werkstraf. Dit keer hadden ze met een baseballknuppel getimmerd op een lid van familie K.

Geert Houben

Al sinds 2018 gaan de families met elkaar in de clinch. Hun ruzies vechten ze nagenoeg altijd uit in de Stationsstraat in Beringen. Aan de basis van de vete ligt een discussie met gekrenkte ego’s naar aanleiding van een trouwpartij. Er is verwantschap tussen de families die uit dezelfde streek van Turkije komen. Meermaals is het al tot heibel en rechtszaken gekomen. Twee broers van de familie Y. kregen in 2020 al vijf jaar cel voor een knokpartij waarbij ze een mes trokken en met een hamer een klap uitdeelden. Een jaar eerder kwam een moordpoging met twee messteken een lid van familie K. al op zes jaar cel te staan. Het slachtoffer was toen een 19-jarige kapper van clan Y.

“Trekken zich van niets iets aan”

Dit keer was een vechtpartij op 12 oktober 2019 in de Stationsstraat het onderwerp in de rechtbank. Die vond plaats een dag na het vonnis over de moordpoging met twee messteken. Nu kreeg de 35-jarige S. K. meerdere klappen op het hoofd met een baseballknuppel. “De klap was zelfs zo hevig dat de knuppel brak. Kan je je dat voorstellen”, pleitte advocaat Philip Daeninck.

Bij het arriveren van de politie lag het slachtoffer in een plas bloed op de grond. Omringd door tal van omstaanders, die tegen de politie vooral de lippen stijf op elkaar hielden. Het slachtoffer hield er onder meer een neusbreuk, esthetische schade, een blessure aan de schouder en een gebroken oogkas aan over.

“De beklaagden trekken zich van niets iets aan. Al meermaals hebben ze veroordelingen opgelopen, maar de politie moet het maar zien op te lossen”, aldus de rechter in het vonnis. Voor de 39-jarige E. Y. had de rechter 30 maanden cel in petto. M. Y. (41) moet een werkstraf van 200 uur voltooien. Slaagt hij daar niet in, dan dreigt voor hem 24 maanden cel. Aan het slachtoffer is het duo een schadevergoeding van 34.674 euro verschuldigd. Daar kunnen ook nog de kosten voor een neuscorrectie en een 50-tal sessies bij de psycholoog en psychiater bijkomen. De factuur voor de proceskosten is eveneens voor de dader en bedraagt 8.400 euro. (geho)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer