© AFP

Stoltenberg: “Signalen dat Rusland China om wapens heeft gevraagd, en dat Peking dat overweegt”

Er zijn signalen dat Rusland China om de levering van wapens heeft verzocht. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg gezegd. Volgens Stoltenberg overweegt China dat verzoek ook.

jvhBron: Reuters

“We hebben nog geen bewijs gezien dat China dodelijke wapens levert aan Rusland, maar we hebben wel bepaalde signalen gezien dat Rusland dat verzoek heeft gedaan, en dat het onderwerp wordt overwogen door de Chinese autoriteiten in Peking”, zei Stoltenberg bij de voorstelling van het jaarrapport van de NAVO.

LEES OOK. De oorlog doen stoppen of net steun beloven: wat is het plan van Xi Jinping bij bezoek aan “beste vriend” Poetin?

Stoltenberg waarschuwde China om die stap niet te nemen, want “het zou daarmee een onwettelijke oorlog steunen”. Rusland heeft in Oekraïne zware materiële verliezen geleden.

Verschillende bronnen maakten de afgelopen weken al melding van wapenleveringen door Chinese bedrijven aan Rusland, zoals aanvalsgeweren en kogelvrije vesten. Maar westerse leiders zeggen daarvoor momenteel dus nog geen bewijzen te zien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer