© roger dreesen

Bocholtse Dunya schrijft inspirerend verhaal over vlucht van haar vader uit Afghanistan

Bocholt

We horen het in het nieuws, maar hun situatie komt past echt dichtbij als je het levensverhaal van een vluchteling hoort. De Afghaanse Dunya Formuli beschreef de vlucht van haar vader in ‘Trots op mijn vader’. Een bijzonder verhaal dat ook de aandacht van Davidsfonds Bocholt trok. 

“Als het in het leven soms helemaal fout gaat. Niet in paniek raken, het is God die jouw leven probeert beter te maken.” Deze leidraad inspireerde Dunya Formuli bij het uitschrijven van haar bijdrage aan de jaarlijkse junior journalistenwedstrijd van Davidsfonds Bocholt. “Niemand weet hoe is het om op 12 jarige leeftijd alles achter te moeten laten en te vluchten naar een vreemd land. Mijn vader en zijn familie deden het wel, met veel moeite maar met succes”, aldus Dunya (12).

Dunya wist dat ze vluchteling waren, maar had geen idee over de lange weg die haar ouders afgelegd hebben om in Europa een nieuwe start te kunnen maken. Haar vader ontvluchtte Afghanistan op erg jonge leeftijd. “Afghanistan is niet alleen oorlog, het is ook een mooi land. De taliban en de oorlog zetten het leven van onze familie overhoop, mijn vader vluchtte te voet richting Rusland, samen met zijn ouders, zijn 3 zussen en zijn 2 broers. Ze waren toen best nog jong”, weet Dunya.

Als 20-jarige verliet Dunya‘s papa Rusland. Alleen met de trein naar Wit-Rusland, via Letland naar Duitsland. Daar maakte hij kennis met een Afghaanse taxichauffeur, die gaf hem onderdak. “Vandaar ging het te voet naar Nederland waar een tante woonde. Nadien vervoegde de hele familie hem in Nederland. Nadien kwamen we naar België”, weet Dunya.

Vandaag woont Dunya in Kaulille, waar de familie een huis bouwt. “Het verhaal van mijn vader is heel motiverend. Hij vluchtte als 12-jarige en zijn school afmaken kon hij niet. Met veel inzet heeft hij hier alle gekregen kansen gegrepen. Vandaag heeft hij zijn eigen teleshopwinkel ‘Mobifit’ in Bree. Met ‘Trots op mijn vader’ wil ik aantonen dat als je echt iets wil, dat het kan”, besluit Dunya.

Roger Dreesen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer