Adriaan Janssen (92) biedt een 200-tal werken te koop aan.© path

Peltse kunstschilder Adriaan Janssen (92) verkoopt al zijn werken ten voordele van Sint-Oda

Pelt -

Door de jaren heen maakte kunstschilder Adriaan Janssen (92) meer dan 200 schilderijen en pentekeningen. Omdat hij recent naar een assistentiewoning verhuisde, verkoopt de kunstenaar nu zijn werken. De opbrengst gaat naar de leefgroepen van Sint-Oda.

Paul Theeuwen

Maar liefst 65 jaar lang houdt de Peltse Adriaan Janssen zich kunstig bezig. Hij begon op 27-jarige leeftijd met tekenen en schilderen als pure hobby. Uitzonderlijk voor die tijd, zeker als mijnwerker. Hij volgde les bij de plaatselijke kunstschilder Staf Beerten in het verflokaal van ‘Zjang Philippe’ op de Houtmolen. Hij volgde les aan de Noord-Limburgse Academie voor Beeldende Kunsten en in 1976 hield Adriaan zijn eerste tentoonstelling in het gemeentehuis van Overpelt. Hij is ook lid van kunstkring Heikracht.

Landschappen en boerderijen

Met de leeftijd is Adriaan wat trager en minder mobiel geworden. “Het lange rechtstaan is er te veel aan”, vertelde Adriaan nog voor hij samen met zijn vrouw naar een assistentiewoning verhuisde. Tot dan werkte hij nog altijd aan de schildersezel. Als schilder heeft hij een voorliefde voor de natuur. Landschappen en boerderijen uit Pelt en omgeving uit de tijd van toen werden geregeld op doek vastgelegd. Resultaat van al die jaren schilderen: een collectie van wel 200 stuks. De tekeningen, aquarellen en olieverfschilderijen schenkt hij nu aan Sint-Oda. Die zullen de werken verkopen om zo geld in het laatje te brengen.

Jan Pauwels van Sint-Oda heeft de organisatie van de verkoop op zich genomen. Op zondag 26 maart (10-18 uur), het weekend van zaterdag 1 april (14-18 uur) en zondag 2 april (10-18 uur) zullen de schilderijen opgehangen worden in de eetzaal van TIO in Pelt (ingang Peltanusstraat) en kan iedereen voor een zacht prijsje een van de werken kopen. De kunstenaar staat erop dat de opbrengst rechtstreeks naar de gasten van Sint-Oda gaat. Als zijn gezondheid het toelaat, zal hij ook zelf aanwezig zijn tijdens de verkoop.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer