© Corbis via Getty Images
Verzekeraars keerden al 65,7 miljoen euro uit aan slachtoffers van aanslagen in Brussel
De verzekeringsmaatschappijen hebben 65,7 miljoen euro uitgekeerd aan de slachtoffers van de aanslagen op 22 maart 2016, waarvan 56,5 miljoen euro voor lichamelijke en morele schade. Dat meldt sectororganisatie Assuralia. Er wordt ook rekening gehouden met nog eens 60,5 miljoen euro aan toekomstige betalingen.
In totaal deden na de aanslagen 1.419 slachtoffers aangifte bij de verzekeraars. Het gaat daarbij wel niet enkel over overlijdens of lichamelijke letsels, maar ook over diverse schade tot en met bagageschade.
De verzekeraars houden daarnaast rekening met 60,5 miljoen euro aan toekomstige uitbetalingen aan de slachtoffers. Het betreft financiële reserves die grotendeels worden aangewend in het kader van de arbeidsongevallenverzekering, waarbij verzekeraars levenslange renten uitbetalen. Heel wat slachtoffers waren immers onderweg naar het werk.
De verwondingen van sommige zwaargewonde patiënten zijn volgens de verzekeraars zo ernstig dat hun toestand vandaag nog niet stabiel genoeg is om de evaluatie van de letsels af te sluiten. “Een definitieve berekening en regeling van de lichamelijke schade is pas mogelijk wanneer de genezing van hun letsels niet meer evolueert”, klinkt het.
De voorbije jaren zijn ook initiatieven genomen om slachtoffers van aanslagen in de toekomst beter op te vangen. Zo hebben de verzekeraars zich ertoe verbonden om de morele schade, ook bij complexe letsels, uiterlijk één jaar na de aanslag te vergoeden. Om de medische onderzoeken vlotter te laten verlopen, is onder de verzekeraars afgesproken dat voortaan één verzekeraar de leiding van de medische expertise opneemt, zodat slachtoffers zich niet bij meerdere artsen moeten aanbieden op uitnodiging van verschillende verzekeraars.
Hoofdpunten
Hoelang slaapt de Limburger? Waarom slapen vrouwen slechter? En heeft een dutje zin?
VIDEO. Help! Ik kan maar niet in slaap vallen: onze slaapexperte weet raad
Sluiswachter Maggy (58): “Werken in ploegensysteem haalde mijn slaapritme overhoop”
Waarom dromen nuttig zijn en we ze ons soms glashelder kunnen herinneren
Beste van Plus
Lees meer
Antwerpse cipiers weigeren zelf om nog nieuwe gevangenen in de Begijnenstraat binnen te laten
Een op vier gezinnen of alleenstaanden heeft zonnepanelen
Treinverkeer onderbroken op hogesnelheidslijn tussen Frankrijk en België
Voor wie verdwijnt vaste benoeming? Wat met loon en pensioen? En zullen ambtenaren makkelijker ontslagen kunnen worden?