Boomexperten geven de erfgoedboom aan de Schansstraat in As momenteel een onderhoudsbeurt.© geva

Mooiste erfgoedboom van As krijgt verzorging op maat

As -

Ooit werd de weg speciaal in een bocht aangelegd om de boom te vrijwaren, nu is de momumentale eik in de Schansstraat in As ook verkozen tot dé erfgoedboom van de gemeente. De boom, die al ingetekend staat op documenten uit 1841, krijgt nu een onderhoudsbeurt om haar toekomst veilig te stellen.

Geert Vanloffelt

De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst en de gemeente As stelden in maart 2022 het project ‘Erfgoedbomen in de kijker’ voor, met de bedoeling opvallende bomen in het regionaal landschap Kempen en het Maasland in beeld te brengen. “Vaak vertellen oude bomen verrassende verhalen over het verleden”, zegt Katrien Bollen van IOED Kempen en Maasland. “Het zijn levende illustraties van oude gebruiken, historisch landgebruik of bepaalde technieken. Bovendien bepalen en kleuren ze ons landschap.”  

© geva

Ook de gemeente As schaarde zich achter het initiatief en vroeg haar inwoners de afgelopen zomer op zoek te gaan naar waardevolle markante erfgoedbomen. Uit een selectie van 15 bomen werden uiteindelijk 3 bomen weerhouden. “As kent heel wat oude bomen met een interessante geschiedenis, maar het was de beeldbepalende eik aan de Schansstraat die uiteindelijk werd uitgeroepen tot dé erfgoedboom van de gemeente”, vervolgt Katrien Bollen. “Het is een restant van een bomendreef die al ingetekend staat in de Atlas der Buurtwegen van 1841. Lang geleden was dit voor landbouwers die hier de velden bewerkten een welgekomen schaduwplek, maar ook nu bepaalt de eik nog steeds het straatbeeld. De huidige weg is zelfs om deze eik heen gelegd om de boom te vrijwaren.”

Toekomst

Twee boomexperten geven de grote eik een verzorging op maat. “Om zicht te krijgen op de toestand van de boom worden eerst alle snoeiwonden al klimmend gecontroleerd”, verduidelijkt schepen van erfgoed Jo Santermans. “Op basis van die resultaten worden vervolgens selectief takken verwijderd om de structuur van de boom te verbeteren en om meer lucht en licht in de kroon te krijgen. Dit komt ook de veiligheid voor verkeer en omwonenden ten goede.”

Het provinciebestuur subsidieerde de verzorging van de erfgoedboom. Ook Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de gemeente As deden hun duit in het zakje. “Dankzij deze vakkundige verzorging kan de boom een levend erfgoedelement in het landschap blijven voor de komende generaties”, vult Veerle Vangompel van de Asserse cultuurdienst aan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer