Beelden van de actie op 7 maart 2023.

Drie cipiers gearresteerd na zoektocht naar mini-gsm’s in gevangenis van Hasselt

Hasselt -

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Limburg arresteerde dinsdag drie cipiers. Dat gebeurde in de nasleep van de grootschalige zoeking vorige week in de gevangenis van Hasselt. Speurders gingen op zoek naar gsm’s van amper 4 centimeter groot, maar deze werden niet gevonden.

Phillip Pergens

Het gerechtelijk onderzoek naar passieve omkoping van gevangenispersoneel leidde vorige week tot een grootschalige zoekactie in de Hasseltse gevangenis. Zo’n 450 politiemensen namen deel aan de actie die zich specifiek richtte op de tweede verdieping van de penitentiaire instelling.

Er kwamen onder meer verschillende soorten drugs, gsm’s en kunststof messen naar boven, maar de focus lag op het opsporen van speciale telecommunicatiemiddelen. Speurders gingen op zoek naar zogenaamde mini-gsm’s. Dat zijn kleine telefoons van amper 4 centimeter groot. Gebruikers kunnen met een pen nummers intoetsen en het toestel zou perfect zijn om mee te telefoneren. Het Limburgse gerecht beschikt over informatie dat een aantal van deze toestellen binnen de gevangenismuren van Hasselt zou circuleren, maar ze werden dit keer niet aangetroffen, al wil dat niet zeggen dat ze er niet zijn.

Een voorbeeld van een mini-gsm.© Zanco

Huiszoekingen

De gerechtelijke zoeking kreeg deze week wel een vervolg. De FGP Limburg voerde dinsdagvoormiddag huiszoekingen uit in Beringen, Lummen en Zonhoven. Ze vielen binnen bij drie cipiers. De penitentiair beambten werden gearresteerd en verhoord. Er zijn vermoedens dat ze tegen betaling smokkelwaar zouden laten passeren. Een van hen werd na verhoor op woensdag bij de onderzoeksrechter in Hasselt voorgeleid. De cipier is officieel in verdenking gesteld, maar mocht wel beschikken. Het onderzoek wordt nu voortgezet door de FGP.

Overleg met directie

Het nieuws over de arrestaties kwam op een vervelend moment. Donderdagnamiddag zaten vakbondsafgevaardigden en de gevangenisdirectie in Hasselt samen naar aanleiding van de stakingsaanzegging afgelopen weekend. “Het water tussen de partijen is nog zeer diep”, reageert Kristof Muyters van de socialistische vakbond. Bij hen heerst boosheid omdat ze al langer de veiligheidsproblemen binnen de gevangenis aankaarten. “We hebben voorwaarden gesteld. Zo moet er absoluut een protocol komen om de problemen aan te pakken. We geven de directie nu een kans om dat te doen.” Penitentiair directeur Paul Dauwe spreekt over een constructief overleg. “Er is een voorstel gedaan en we zullen wachten hoe de vakbondsleden hier op zullen reageren.”

Over het gerechtelijk onderzoek en de arrestaties weet Dauwe niets. “We worden niet ingelicht. Hopelijk kunnen de speurders hun werk doen en volgt snel meer nieuws en duidelijkheid”, besluit de directeur. Muyters spreekt klare taal: “98 procent levert goed werk. Als er rotte appels zijn moeten die er uit. Zij horen niet thuis aan mijn kant van de gevangenis. Maar laten we nu eerst afwachten hoe dit afloopt. Je bent in België onschuldig tot het tegendeel bewezen is.”

© Tom Palmaers

 ppn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer