© Vum

OPROEP. Ben jij ongerust omdat je niet in een erkende borstkliniek behandeld wordt?

Uit onderzoek blijkt dat het risico om aan borstkanker te sterven 30 procent hoger is bij vrouwen die zich laten behandelen in een ziekenhuis zonder erkenning als borstcentrum. Ben jij in dat geval en maak je je nu zorgen?

Joos Meesters

Een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) legt alarmerende verschillen bloot in de behandeling van borstkanker. Patiënten die zich laten behandelen in een ziekenhuis dat niet erkend is als borstkliniek hebben 30 procent meer risico om te sterven dan patiënten die kiezen voor een zogenaamde coördinerende borstkliniek. Om die erkenning te krijgen moet een centrum minstens 125 nieuwe borstkankerdiagnoses per jaar stellen.

Naar aanleiding van de studie heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) beslist dat de cruciale borstkankerzorg, zoals de chirurgische behandeling, binnenkort alleen nog wordt terugbetaald als die in een coördinerende borstkliniek gebeurt. In Limburg zijn dat alleen ZOL in Genk en Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Noorderhart in Pelt heeft een erkenning als satellietborstkliniek, maar zal volgens het plan van Vandenbroucke in de toekomst geen operaties meer mogen doen. De overige Limburgse ziekenhuizen zijn geen erkende borstklinieken.

Ben jij in behandeling in een ziekenhuis zonder erkenning als borstkliniek en maak je je zorgen? Heb je vragen over hoe het nu verder moet? Laat het ons dan weten.

 jom

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer