© REUTERS

Dan toch geen groepen van drie op ‘monsterlijk’ WK voetbal 2026, FIFA bevestigt: “104 wedstrijden en 12 groepen van vier”

Op het WK van 2026 in de Verenigde Staten, Canada en Mexico, het eerste dat met 48 in plaats van 32 landen afgewerkt wordt, zullen er in totaal liefst 104 wedstrijden gespeeld worden. Dat bevestigt de wereldvoetbalbond FIFA na afloop van het FIFA Council in de Rwandese hoofdstad Kigali. Internationale media hadden het nieuws eerder gemeld. De WK-finale zal worden gespeeld op zondag 19 juli 2026. Een datum voor de openingsmatch is er nog niet.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

Het idee om de 48 gekwalificeerde landen onder te brengen in 16 groepen van 3 werd afgevoerd. Het succes van het WK van eind vorig jaar in Qatar, waar de 32 landen waren onderverdeeld in 8 groepen van 4, deed de FIFA inzien niet aan het format van vier landen per groep te sleutelen. Daarnaast bestaat het gevaar van manipulatie.

Twaalf groepen van vier landen betekent wel een forse stijging van het aantal te spelen wedstrijden. In vergelijking met Qatar, waar er 64 wedstrijden nodig waren om met Argentinië een wereldkampioen aan te duiden, moeten er in 2026 liefst 104 duels gespeeld worden, een stijging dus met 40 wedstrijden. De top twee van elke groep en de acht beste derdes plaatsen zich vervolgens voor de tweede ronde. In die knock-outfase moeten er vervolgens zestiende finales toegevoegd worden. De toekomstige halvefinalisten zullen dus niet langer zeven, maar wel acht WK-duels moeten spelen voor het einde van het toernooi.

© REUTERS

Door de extra wedstrijden zal het toernooi nog een week langer duren. Het WK van 2018 in Rusland duurde 32 dagen, in 2026 zal er 39 dagen gevoetbald worden. Het winter-WK van Qatar werd vanwege tijdsdruk in 30 dagen afgehaspeld.

In Kigali staan er ook nog voorzittersverkiezingen op het programma, maar die zijn niet meer dan een formaliteit. Gianni Infantino is immers de enige kandidaat om zichzelf op te volgen. De niet onbesproken Zwitser zal voor de tweede keer herkozen worden als voorzitter van de Wereldvoetbalbond.

Naast het aangepaste competitieformat voor het WK besliste de FIFA ook dat er vanaf 2024 een nieuwe, jaarlijkse clubcompetitie wordt ingericht. Daarin zullen de kampioenen van de confederaties elkaar bekampen met een finale op neutraal terrein waaraan de winnaar van de UEFA Champions League zeker deelneemt. Meer details ontbreken nog.

Het toernooi staat los van het huidige WK voor clubs. Ook daaraan werd al eerder gesleuteld en besliste men het aantal deelnemers vanaf 2025 op te trekken van zeven naar 32. Dat toernooi zal dan vierjaarlijks worden gehouden.

© REUTERS

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Lees meer