© JCr

Delhaize Hasselt sluit woensdag en donderdag, zaterdag staking in vijf Limburgse vestigingen

GENK -

Het overleg tussen de directie en de vakbonden bij Delhaize was dinsdagochtend al na een kwartier afgelopen. De directie houdt vast aan het plan om de 128 supermarkten in eigen beheer te verzelfstandigen. De Delhaize aan de Luikersteenweg in Hasselt sluit woensdag en donderdag de deuren, zaterdag blijven de vijf Limburgse vestigingen allemaal gesloten.

Bij het begin van de vergadering was het al duidelijk dat het water tussen directie en vakbonden te diep is. “De directie blijft bij haar standpunt zoals het eerder werd aangekondigd”, zegt Carine Meuwis, vakbondssecretaris van de socialistische bond BBTK. “Dan houdt het voor ons op. We hebben eerst nog een brief vanuit het gemeenschappelijk vakbondsfront voorgelezen en zijn dan vertrokken naar de vestigingen van Delhaize om daar opnieuw de staking uit te roepen.”

© rr

In de brief aan de directie wijzen de bonden erop dat Delhaize geen verlieslatende onderneming is. “Door de sterke resultaten in het voorbije jaar werd het loon van de CEO van Ahold Delhaize zelfs verhoogd van 5,7 miljoen euro naar 6,5 miljoen euro. De uitgekeerde dividenden aan de aandeelhouders groeien bovendien constant.” Volgens de bonden motiveert de directie haar beslissing op basis van verlies van groei van 1,1 procent bij de winkels.

 

Staking

“In de winkels in franchise zou een groei van 3,5 procent opgetekend zijn”, gaan de bonden verder. “Dat is appelen met peren vergelijken. Dit betekent toch niet dat geïntegreerde winkels geld verliezen? Franchise is geen oplossing. Een kwart van die winkels verkeert in moeilijkheden met onopgemerkte ontslagen als gevolg. Er zijn andere manieren om de verkoop aan te zwengelen en groei te garanderen dan werknemers ontslaan.”

Meteen na de bijeenkomst vertrokken vakbondsmilitanten met de bus naar de supermarkten van Delhaize in Genk, Sint-Truiden, Houthalen en Hasselt om daar een staking te organiseren. In Neerpelt is de Delhaize maandag weer opengegaan. Volgens de laatste berichten zou dat ook woensdag het geval zijn, al kan dat snel wijzigen, zo valt te horen. “Het hangt af van onder meer het vakbondsoverleg of dit zo blijft”, luidt het. “We twijfelen. We zijn werkwillig, maar ook ontevreden over de situatie.” De Delhaize-vestiging aan de Luikersteenweg in Hasselt blijft minstens ook woensdag, donderdag en zaterdag dicht. “We proberen ook vrijdag daar bij te krijgen”, zegt Meuwis. “Zaterdag gaan de vijf Limburgse vestigingen dicht. Het personeel beslist in elke winkel wat er woensdag, donderdag en vrijdag zal gebeuren, maar we horen toch dat er nog meer winkels dicht gaan blijven. De mensen zijn het beu dat er met hen gesold wordt. Volgende week dinsdag staat er een nieuw sociaal overleg gepland, we hopen dat de directie dan toch een andere taal dan vandaag zal spreken.”

“We worden hier echt bij het grofvuil gezet”

Medewerkers in Hasselt

Ook dinsdag werd er verder gestaakt. In Hasselt wachtte het personeel niet op de terugkeer van de meegereisde collega’s uit Zellik om de winkel te sluiten. “Wat de directie nu doet, tart alle verbeelding. Dit hadden we zelfs niet durven denken. We zijn boos ja, ontzettend boos. We worden hier echt bij het grofvuil gezet. Sommige collega’s hebben een huis gebouwd of gekocht en anderen zitten op enkele jaren van hun pensioen. Triest is het, echt intriest.”

In de inkomhal van de gesloten supermarkt in Houthalen staat het personeel rond een geïmproviseerd tafeltje met vijf kartonnen koffiebekers. “Niet alle klanten begrijpen onze situatie”, zegt één van de personeelsleden. “Ze zeggen dat we loon en rechten toch behouden, maar het gaat om zekerheid. Die zijn we kwijt.” Vakbondsvrouw Christel Valkenborgh (BBTK) wijst erop dat de actie niet gericht is tegen zelfstandige uitbaters van Delhaizes. “Wel tegen de directie die boven onze hoofden die beslissing nam. De directie wil voorkomen dat ze ons moet vergoeden voor de jaren die we gewerkt hebben.”

(cn,dj, gvb, jcr)

De brief die aan de directie werd voorgelezen.© rr

Limburgse winkels Delhaize blijven dicht: “Wij vrezen collectief ontslag”.© TV Limburg 14 maart 2023

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer