© BELGA

Minder dan zes uur slaap vermindert werkzaamheid van vaccinatie

Minder dan zes uur slaap per nacht vermindert de immuunrespons bij een vaccinatie, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Vooral bij jongere mannen is de afname het grootst.

mtmBron: The Guardian

Dat de immuunrespons na vaccinatie afhankelijk is van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht en algemene gezondheid, was al bekend. Maar ook het aantal uren slaap speelt een rol, zo heeft een nieuwe studie van het Franse Nationale Instituut voor Gezondheid en Geneeskunde nu aangetoond.

De onderzoekers konden aantonen dat minder dan zes uur slaap de werkzaamheid van een vaccin sterk vermindert. De afname is vergelijkbaar met het afnemen van de antistoffen tegen Covid-19 twee maanden na vaccinatie. “Een goede nachtrust versterkt niet alleen de beschermingsduur van een vaccin, maar kan die ook verlengen”, zegt Eve Van Cauter, emeritus hoogleraar aan de universiteit van Chicago en medeauteur van de studie.

De resultaten gelden vooral voor (jongere) mannen, bij vrouwen waren de resultaten meer afwijkend - waarschijnlijk als gevolg van fluctuerende hormonale niveaus. “Uit eerdere studies weten we dat die niveaus immuunsystemen kunnen beïnvloeden”, aldus onderzoekster dr. Karine Spiegel. “Bij vrouwen wordt de immuniteit beïnvloed door de menstruatiecyclus, het gebruik van voorbehoedsmiddelen en het al dan niet hebben doorgemaakt van de menopauze.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer