© Shutterstock

Moeder riskeert geldboete omdat ze weigert zoontje poliovaccin te geven: “Mijn dochter is eraan gestorven”

Lanaken/Tongeren -

Een Nederlandse vrouw (43) riskeert een geldboete van 208 euro omdat ze haar zoontje niet wil vaccineren tegen polio. Ze weigerde omdat ze gelooft dat haar 15-jarige dochter stierf ten gevolge van het vaccin dat ze als baby kreeg.

Shauni Deferm

De vrouw, die in 2018 en 2019 in de regio Lanaken woonde, was verplicht om haar pasgeboren zoontje in die periode te laten vaccineren tegen poliomyelitis. Een besmetting met het virus kan leiden tot een ernstige en blijvende vorm van kinderverlamming. In België is de poliovaccinatie dan ook de enige verplichte vaccinatie bij kinderen.

De vrouw weigerde omdat ze niet veel eerder haar 15-jarige dochter verloor na een epilepsieaanval. “Ik geloof dat ze die aanval heeft gekregen naar aanleiding van het vaccin dat ze als baby kreeg. Dat heeft de neuroloog mij bevestigd”, zo sprak de vrouw voor de Tongerse rechter. “Sinds die spuit kampte ze met epilepsie. Ze is uiteindelijk in haar slaap overleden door zo’n epileptische aanval. Ik wil mijn zoontje dus niet laten vaccineren omdat ik zoiets niet nog eens aankan. Ik durf het gewoon niet meer.”

Opschorting

De rechter wierp op dat het wettelijk bepaald is. “En als het vaccin epileptische aanvallen zou veroorzaken, zou de wetgever dat toch al lang aangepast hebben, denkt u niet?”, zo klonk het. De Nederlandse moeder riskeert daarom een geldboete van 208 euro. De vader van het kind werd niet gedagvaard omdat hij de minnelijke schikking van 75 euro wel betaalde.

De advocate van de vrouw, meester Victoria Roddi, vraagt de opschorting voor haar cliënte. “Ze is een gebroken moeder die door een hel is gegaan na het verlies van haar dochter. Ze weet heel goed dat ze haar zoontje niet heeft laten inenten en we betwisten die schuld dan ook niet. U vraagt haar hoe groot de kans is dat zoiets gebeurt? Wel, zij wil die kansberekening niet meer maken.” Verder wees meester Roddi op het feit dat het poliovaccin in andere Europese landen, buiten België en Frankrijk, niet meer verplicht is.

Vonnis volgt op 3 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer