Wolf gespot op klaarlichte dag in Peer.

Waarom je wolven wel vaker in het weekend spot

Peer -

Afgelopen weekend is in Peer een wolf gespot op klaarlichte dag. Getuigen zagen hoe het dier een landbouwgebied overstak. Volgens Jan Loos van Welkom Wolf gebeurde dat niet toevallig in het weekend.

Noa Pistorius

Op de video zie je een wolf die in Peer op klaarlichte dag een weggetje oversteekt naar een landbouwgebied. “Zo’n beelden duiken wel vaker op in het weekend”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. “In het weekend krijgen we opvallend meer meldingen van wolven overdag dan door de week. Dat komt door de simpele reden dat in het weekend meer mensen in bossen vertoeven. Wolven slapen niet altijd op militair domeinen, soms kiezen ze ook voor rustige bossen. Maar eenmaal het weekend is, blijken die bossen toch niet zo rustig. De wolven worden dan opgeschrikt door wandelaars, mountainbikers of zelfs jagers en lopen dan doorgaans op automatische piloot naar een van hun vertrouwde militaire domeinen. En zo kan het wel eens zijn dat je hen kan spotten”, vertelt Loos.

Het aantal wolven is sinds de zomer zwaar afgenomen. De roedel dunde uit van dertien naar vijf. “De twee ouders en drie welpen van vorig jaar leven nog. Die welpen worden jaarlingen in mei. Drie andere wolven stierven in het verkeer. De rest trok weg. Onlangs werden er nog twee wolven doodgereden in Nederland. De kans is groot dat dat er twee van ons waren”, zegt Loos.

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer