© IMAGO/Pro Sports Images

Eist de drukke dartskalender (even) zijn tol? Dimitri Van den Bergh onderuit na ongewoon povere prestatie in kwalificaties European Tour

Dimitri Van den Bergh gaan we alvast niet zien op de Austrian Darts Open. Onze landgenoot moest voor het eerst sinds lang nog een kwalificaties spelen en ging meteen zwaar onderuit.

Vincent Van Genechten

‘The DreamMaker’ staat momenteel op een gedeelde 17de plaats op de European Tour wereldranglijst en enkel de eerste zestien zijn rechtstreeks geplaatst (en mogen bovendien starten in de tweede ronde). Voor de eerste vier manches plaatste Van den Bergh zich zo zonder kwalificaties te moeten spelen, maar voor de vijfde tot en met de achtste was het van dat.

Eerst die van manches vijf en zes, de Austrian Darts Open (21-23 april) en Dutch Darts Championship (28-30 april), en dat allebei op maandag. Maar bij de eerste wedstrijd liep het serieus mis voor Van den Bergh. De nummer 10 van de wereld ging met 6-1 onderuit tegen de Nederlander Maik Kuivenhoven (PDC 115). Van den Bergh leek volledig uit z’n element en had ongewoon veel moeite met het vinden van trippels. Goed voor een gemiddelde van amper 74.94. Opmerkelijk laag voor de Belgische wereldtopper.

Was is er aan de hand? Van den Bergh verloor zondag ook z’n eerste wedstrijd van de zesde Players Championship, ook met 6-1 en een gemiddelde van slechts 82. Het is natuurlijk een kleine sample size, maar zijn programma in 2023 is drukker dan ooit:

Woensdag: reizen

Donderdag: avond Premier League (telkens op andere locatie in de UK)

Vrijdag: reizen

Zaterdag/zondag: twee vloertoernooien of minstens één dag ander (top)toernooi

© PA

Veel rust zit er, zeker tot en met juli, niet in voor Van den Bergh. Tussendoor moet er ook nog getraind worden en de Antwerpenaar is ook gek van z’n gezin. En dan wordt hij ook nog eens regelmatig gevraagd voor lucratieve exhibitietoernooien, zoals in Nederland en Duitsland. Je zou van minder eens een minder weekend draaien. Want tot nu presteerde Van den Bergh ook uitstekend met een halve finale op de UK Open en enkele 1/8ste finales op de vloertoernooien (waaronder afgelopen zaterdag nog). Mede daardoor staat hij opnieuw in de top tien van de wereld en heeft hij zelfs plek zeven in het vizier.

De Premier League eindigt eind mei, wat al een slok op de borrel scheelt qua tijdsbesteding. Maar als Van den Bergh de komende European Tours niet goed voor de dag komt, riskeert hij nog maar kwalificaties te moeten spelen en dat kan een drukbezette darter als hij missen als kiespijn.

Van den Bergh maakte zijn maandag wel nog wat beter door zich te plaatsen voor de Dutch Darts Championship. Opnieuw waren de gemiddeldes niet om over naar huis te schrijven (80.82 en 78.14), maar onze landgenoot won wel van Damian Mol en Jose Justicia.

Twee op twee voor Huybrechts

Kim Huybrechts verzilverde tijdens de Tour Card Holder Qualifiers (ET5&6), die plaatsvonden in het Engelse Barnsley, een ticket voor de Austrian Darts Open en Dutch Darts Championship.

De 37-jarige Antwerpenaar versloeg in de ultieme voorronde van de Austrian Darts Open de Engelsman Graham Hall (PDC-110) met 6-5. In de voorronde van het Dutch Darts Championship versloeg hij de Oostenrijker Mensur Suljovic (PDC-33) met 6-4.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer