Drie carnavalsvierders riskeren tot vier jaar cel voor vechtpartij waarbij agenten gewond raakten

Riemst/Voeren -

De drie mannen die zondagochtend gearresteerd waren na de zware vechtpartij in Vlijtingen waarbij drie agenten gewond raakten, moeten in april al voor de rechter verschijnen. Ze riskeren gevangenisstraffen tot vier jaar. De politie en gemeente overwegen intussen veiligheidsmaatregelen voor de volgende stoeten.

Olivier Simons

Na het carnavalsfeest in Vlijtingen (Riemst) ontstond zondagochtend rond 4 uur een zware vechtpartij tussen twee groepen op straat. De politie Bilzen-Hoeselt-Riemst werd opgeroepen om de carnavalsgroepen van elkaar te scheiden. Maar daarbij keerden een aantal vechtjassen van één carnavalsvereniging zich tegen de politie. De agenten kregen slagen en stampen, ook toen ze al op de grond lagen. Vier agenten waren betrokken bij de vechtpartij, drie van hen zijn werkonbekwaam.

Hoewel verschillende betrokkenen gingen lopen, kon de politie drie verdachten arresteren. Het gaat om twee mannen van 23 en 32 jaar uit Riemst en een 30-jarige man uit Voeren. De drie worden in snelrecht gedagvaard, dit kadert volledig binnen het lik-op-stukbeleid van het parket Limburg. “Voorlopig mogen ze beschikken, maar in de loop van april moeten ze voor de rechtbank verschijnen”, zegt parketwoordvoerder Marijke Teunis. “Ze worden verdacht van opzettelijke slagen en verwondingen aan een politieambtenaar in functie en ongewapende weerspannigheid. Daarvoor riskeren ze gevangenisstraffen van 4 maanden tot 4 jaar en geldboetes tussen 100 en 500 euro, te vermenigvuldigen met acht.”

“Maar dat is geen excuus. Het parket tilt zwaar aan de feiten. Voor geweld tegen de politie geldt een nultolerantie.”

Parketwoordvoerder Marijke Teunis

De drie mannen hebben zich inmiddels wel verontschuldigd en verklaarden dat ze veel gedronken hadden. “Maar dat is geen excuus. Het parket tilt zwaar aan de feiten. Voor geweld tegen de politie geldt een nultolerantie.”

Maanden werkonbekwaam

Korpschef Dirk Claes van de politie Bilzen-Hoeselt-Riemst is niet te spreken over de agressie tegen zijn collega’s. “Wij zijn daar net aanwezig om geweld te voorkomen en dan keren ze zich nog tegen onze agenten. Een van hen is zeker drie dagen werkonbekwaam, de andere twee op zijn minst zeven dagen. Maar één agente zal vermoedelijk enkele maanden niet kunnen werken omdat ze hard tegen haar ribben hebben gestampt terwijl ze op de grond lag.”

“Wij zijn daar net aanwezig om geweld te vermijden.”

Korpschef Dirk Claes

Volgens Claes is er sprake van rivaliteit tussen verschillende carnavalsgroepen. “Er zijn onderlinge dreigementen geuit, en dat was ook de aanleiding voor de vechtpartij van zondagochtend. Ook nu nog bestaat het risico dat het bij een volgende carnavalsstoet opnieuw uit de hand loopt. Daarom gaan we in gesprek met verschillende verenigingen en kijken we met de gemeente welke extra maatregelen er genomen moeten worden. Het is erg dat zo veel feestvierders het slachtoffer worden van enkele gewelddadige personen.”

Twee stoeten

Ook burgemeester van Riemst Mark Vos (cd&v) is niet opgezet met het gedrag van de carnavalisten. “Carnaval is een mooi feest, en ook de lichtstoet van Vlijtingen was zaterdagavond een groot succes. Maar jammer genoeg is het feest volledig ontsierd door een aantal leden van een carnavalsvereniging. Geweld tegen de politie kan niet getolereerd worden. Er staan nog twee stoeten op de planning in Riemst, deze zondag in Val-Meer en de zaterdag daarop in Millen. We overleggen nu met de politie of we extra veiligheidsmaatregelen gaan nemen. Hoe dan ook gaat er eerst nog een gesprek komen met de verenigingen.” siol

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer