Tim Brys

Tim Brys en Mazarine Guilbert zijn de snelste Belgische skiffeurs

De Belgische roeiers hebben zondag een belangrijke zes kilometer race in de skiff afgewerkt met het oog op de rest van het seizoen. Bij de mannen stak Tim Brys, vijfde op de Spelen in Tokio, nu ook als zwaargewicht met kop en schouders boven de rest van het deelnemersveld uit. Mazarine Guilbert won dan overtuigend bij de vrouwen.

William Defraigne

Axel Müller en Pim Raaben bliezen voor alle olympische kandidaten verzamelen aan het Hellend Vlak van Ronquières. Opdracht was een zes kilometer lange skiffrace. De bondscoach en de technische directeur topsport hadden in de eerste plaats oog voor de toproeiers die volgende week op stage naar het Italiaanse Varése vertrekken en aan het slot daarvan zullen deelnemen aan de befaamde Memorial D’Aloja, die begin april in Piedeluco wordt geroeid. De winnaars van dit Internationaal Rivierenhoofd hebben zich alvast in hun kijker geroeid.

Tim Brys (KR Club Gent) bewees in de eerste belangrijke confrontatie dat hij de overstap van de lichte naar de zware categorie nu helemaal heeft verteerd. De Gentse toproeier bleek aan het eind van de zes kilometer race twintig seconden sneller dat zijn stadsgenoot Ruben Claeys. Dirk Crois, de persoonlijke coach van Tim Brys, zag zijn poulain een heel sterke race roeien. “Technisch vrijwel perfect en ook conditioneel in sterke doen”. stelde de ex-vice Olympische kampioen tevreden vast, “Tim vroeg me te proberen hem naar een hoger niveau te tillen en dat leek me een haalbare uitdaging. Ik begeleid hem een paar keer per week en ben wat blij te zien dat Tim enkele stappen zet. Hopelijk kan hij die lijn de komende weken verder door trekken. Het NK half (april) wordt het volgende doel en daarna zien we wel hoe hoog Tim de internationale lat mag leggen.” Ruben Claeys ontpopte zich verrassend tot sterkste tegenstander van Brys. De skiffeur van KR Sport Gent bleek de snelste van vijf toproeiers die binnen de vijf seconden finishten. Daarin bevestigde Marlon Colpaert, Europees U23 kampioen in de lichte dubbeltwee, met een puike derde plaats dat hij momenteel de sterkste Belgische lichtgewichtroeier is.

Bij de vrouwen bleek de superioriteit van de winnares Mazarine Guilbert zo mogelijk nog duidelijker dan bij de mannen. De Gentse RS skiffeuse smeerde haar gewezen WK-ploegmate Caitlin Govaert, een achterstand van meer dan één minuut aan. Eloise Joris, de Brusselse skiffeuse die met Guilbert vorig jaar vierde finishte op het EKU23, strandde op een eervolle derde plaats.

Topsportcoördinator Pim Raaben zag dat de collectieve visie van bondscoach Axel Müller duidelijk zijn vruchten afwerpt. “Onze nationale kern wordt breder en sterker. Tim Brys maakte een enorm sterke indruk. Mazarine Guilbert bevestigde de enorme progressie die ze de voorbije weken al liet optekenen en ontpopte zich meer dan ooit tot kandidaat-internationaal nummer één. Vandaag mengen ook lichtgewicht Marlon Colpaert en eerste jaar senior Boris Taeldeman zich nu op hun beurt succesvol in de strijd met de andere toproeiers. De resultaten van vandaag openen bij de start van het preolympisch seizoen alvast veelbelovende perspectieven!”, beseft Pim Raaben, technisch directeur topsport Roeien.

De resultaten.

Seniores mannen.

Skiff: 31 vertrekkers:

1. Tim Brys (KR Club Gent) 22:59.21

2. Ruben Claeys (KR Sport Gent) 23:19.27

3. Marlon Colpaert (KRSN Oostende) 23:20.62

4. Boris Taeldeman (Gentse RS) 23:22.99

5. Ward Lemmelijn (Schulensmeer) 23:23.18

Jongens U19: 33 deelnemers:

1. Lukas Depla (KR Brugge) 23:57.36

2. Karel Debruyne (KR Club Gent) 24:23.23

3. Siebe De Vil (TRT Hazewinkel) 24:53.86

Seniores vrouwen: 10 vertrekkers:

1. Mazarine Guilbert (Gentse RS) 25:49.57

2. Caitlin Govaert (KR Sport Gent) 26:54.15

3. Eloïse Joris (UN Bruxelles) 26:57.66

Meisjes U19

1. Lore Helsen (The Oar) 26:22.88

2. Marit Janssens (KRSN Oostende) 26:34.24

3. Louise Gyssels (KR Club Gent) 26:49.44

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer