“Ik focus mij niet zoveel op hoeveel kilo patiënten verloren hebben tijdens die zes maanden. De instelling van de patiënt is belangrijker dan het resultaat”, zegt endocrinoloog Yves Kockaerts. — © Boumediene Belbachir
PODCAST. Een verandering voor de rest van je leven: “Ik wil geen 20 kilo afvallen, ik wil gewoon gezond leven”
In de vorige aflevering hoorden we hoe Johan Clerx zich in het conservatieve traject van het Obesitascentrum heeft gesmeten. En tijdens dat programma van 24 weken viel hem al op dat de kilo’s er veel minder snel af gingen dan bij andere diëten die hij al had geprobeerd. Nu vertelt Johan wat de “eindstand” is na zes maanden intensieve begeleiding in het ziekenhuis.
Wat voor Johan misschien nog het allerbelangrijkste is in zijn hele traject: hij heeft zijn gewichtsverlies ook na zijn passage in het Genkse ziekenhuis kunnen vasthouden. “Ik zie wel waar het eindigt. Ik heb nu niet het doel om nog 20 kilo af te vallen, nee, ik wil mij gewoon beter voelen en gezonder leven.”
Johan Clerx: “Ik wil mij gewoon beter voelen en gezonder leven.” — © Karel Hemerijckx
En die ingesteldheid van Johan is volgens endocrinoloog Yves Kockaerts van Ziekenhuis Oost-Limburg de juiste. “Ik focus mij niet zozeer op: hoeveel kilo zijn de patiënten verloren? Ik denk dat het allerbelangrijkste is: hoe gemotiveerd zijn ze? De instelling van de patiënt is belangrijker dan het resultaat dat ik na zes maanden zie.”
Tot slot ronden we deze podcastreeks af met hoe de maatschappij kijkt naar mensen met obesitas. En het antwoord daarop is niet positief. Vaak is dat immers met een beschuldigende vinger richting de persoon met obesitas. Dokter Wim Bouckaert: “De perceptie in de maatschappij is dat overgewicht enkel en alleen de schuldig is van de patiënt. Hij eet te veel en beweegt niet. Natuurlijk heeft de patiënt een zekere verantwoordelijkheid, maar dat beschuldigende moet eruit.”
Psycholoog Raoul Grothauzen. — © Sven Dillen
Bovendien is een operatie of een traject in een obesitascentrum zeker gemakkelijke oplossing voor de patiënten. Want het grootste werk, dat moeten ze toch nog steeds zelf doen. En daar verdienen ze gerust ook een schouderklopje voor, vindt psycholoog Raoul Grothauzen. “Met een operatie veranderen we de anatomie van het spijsverteringsstelsel, maar meer niet. Het is geen operatie voor ons hoofd, voor hoe we ons voelen en naar eten kijken. Het overgrote deel van het werk ligt bij de mensen zelf en daarvoor mogen ze zich vaker een schouderklopje geven van: oké, ik heb het toch maar gedaan.”
Je kan ‘De Obesitaskliniek’ ook beluisteren via je favoriete podcastapp: Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts, Pocket Casts, Podcast Addict, Castbox, … Reageren op deze aflevering kan via podcast@hetbelangvanlimburg.be.
En wil je nog meer weten over het Obesitascentrum? Luister dan zeker ook naar de podcast die Ziekenhuis Oost-Limburg zelf maakte met zijn specialisten. ‘Obesitas, een totaalaanpak in ZOL’, is terug te vinden op zol.be/obesitascentrum/podcast.
Hoofdpunten
Europa wil techbedrijven verplichten om kinderporno op te sporen, Ashton Kutcher hoopt dat het lukt
CEO van Plopsaland moet opstappen na vernietigend rapport: “Iedereen besefte dat Steve hier niet ongeschonden uit zou komen”
Weerman Frank Deboosere (64) over zijn pensioen: “Ik heb een paar interessante voorstellen gekregen”
Paul Onuachu komt amper nog van bank in Southampton: “Of hij vaker zal spelen? Dat zou me verbazen”
Beste van Plus
Lees meer
Je vagina stomen en je vrijwillig laten steken door bijen: de meest bizarre lifestyletips van Gwyneth Paltrow op een rij
Op zoek naar de afterburn? Zo verbrand je tot 24 uur na je training nog extra calorieën
Een prachtige wandeltocht rond het laatste Maaskruis: staat ze hoog of staat ze laag?
Nieuwe campagne: “Iedereen zou dagelijks zijn huis moeten verluchten”