© HBVL

Sneeuw op veel plekken in Limburg, verkeershinder blijft beperkt

Het sneeuwt op veel plekken in Limburg. Het KMI en NoodweerBenelux waarschuwen voor gladde wegen. “Blijf thuis”, raadt het Agentschap Wegen en Verkeer aan. De FOD Binnenlandse Zaken activeert het noodnummer 1722. Op enkele uitschuivers na bleef de verkeershinder in Limburg beperkt.

Nienke Wensveen, Guy Stevens, aofo

Een actieve storing trekt door het land met woensdagochtend smeltende sneeuw of sneeuw op veel plaatsen, meldt het KMI. In Vlaanderen kan er 0 tot 5 centimeter sneeuw vallen en tot 10 centimeter in Hoog-België. In het zuiden van het land gaat de winterse neerslag al vrij snel over in regen en vanaf de middag ook in de rest van het land. De maxima liggen tussen 2 en 3 graden in Vlaanderen en halen tot 10 graden in Belgisch Lotharingen.

Hasselt.© Serge Minten

Code geel

Door de combinatie van de sneeuwval en negatieve wegdektemperaturen waarschuwde het KMI voor gladde wegen. De verkeershinder in Limburg bleef beperkt, op enkele uitschuivers na. Tot 14 uur blijft er code geel voor gladheid van kracht in heel Vlaanderen.

(lees verder onder de foto)

“Lokaal kan de sneeuw blijven liggen en aandikken tot een dun tapijt van enkele centimeters. In de Ardennen verwachten we 15 tot 20 centimeter verse sneeuw”, zegt weeranalist Nicolas Roose van NoodweerBenelux. Dat winters weer kan tot de vroege namiddag aanhouden. Bovendien zou het woensdagavond al opnieuw kunnen sneeuwen, waarschuwt hij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Wees voorzichtig”

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) raadt aan om thuis te blijven en reizen uit te stellen als dat kan. Wie toch de weg op moet gaan, moet voorzichtig rijden door afstand te houden en de snelheid te matigen. Er wordt gestrooid waar nodig. AVW vraagt ook om sneeuw op de weg te melden via de KMI-app, zodat het AWV nog gerichter kan strooien.

Hasselt.© Serge Minten

Het Vlaams Verkeerscentrum meldde rond 3 uur woensdagochtend de eerste sneeuw in de buurt van Brussel. “Wees voorzichtig en pas uw snelheid aan.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

1722

Naar aanleiding van het slechte weer en de vele verwachte neerslag heeft de FOD Binnenlandse Zaken dinsdagavond tijdelijk het noodnummer 1722 geactiveerd. Wie bij storm- en/of waterschade bijstand van de brandweer nodig heeft, kan een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of bellen naar het nummer 1722. Het gaat daarbij enkel om situaties die niet levensbedreigend zijn. Voor mogelijk levensbedreigende situaties kan er nog steeds gebeld worden naar 112.

Bekijk hier waar vooral sneeuw zal vallen:

Rest van de week

Woensdagavond en -nacht verovert een volgende actieve neerslagzone ons land met regen of lokaal wat smeltende sneeuw. De minima liggen tussen 7 graden in Belgisch Lotharingen en +1 of +2 graden in het noorden van het land. De wind is zwak tot matig uit oostnoordoost in de noordelijke helft van het land en eerder matig uit westzuidwest in de zuidelijke helft van het land.

Donderdag blijft het zwaarbewolkt tot betrokken met perioden met lichte regen ten noorden van Samber en Maas en eerder matige regen ten zuiden ervan. De maxima schommelen rond 4 graden op de Hoge Venen, tussen 4 en 6 graden in Vlaanderen en tot 11 graden in Belgisch Lotharingen. In het zuiden van het land blijft de wind matig tot vrij krachtig uit westzuidwest en zwak in het noorden van het land uit veranderlijke richtingen.

Vrijdag is het zwaarbewolkt met perioden van regen of buien, die ’s avonds ten zuiden van Samber en Maas een winters karakter kunnen aannemen. De maxima liggen tussen 5 en 10 graden. De wind spant aan en wordt matig tot vrij krachtig en ruimt van het zuidwesten naar het noorden tot het noordwesten.

Zaterdag is het meestal droog met opklaringen en wolkenvelden bij maxima tussen 3 en 6 graden. De wind is zwak uit oostelijke richtingen. Zondag is wordt het zwaarbewolkt met kans op wat lichte motregen bij maxima tussen 9 en 12 graden.

© Serge Minten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer