© roger dreesen

100-jarige Lieske uit Bocholt slaat koffie met vlaai nooit af

Bocholt

Catharina Tielen, in Beek gekend als Lieske Clauwers, is 100 jaar. Hoe kijkt deze moeder van negen kinderen naar de eeuw die achter haar ligt? “Elke kans die je hebt om te feesten, niet voorbij laten gaan”, klinkt het. En feesten deed Lieske zondag (5 maart) met heel de familie.

Als voorlaatste van zeven kinderen werd Lieske op 5 maart 1923 geboren in Beek. Zo mocht Lieske van haar ouders, na het lager onderwijs, in Kinrooi op internaat. “Om er snit en naad te leren”. In 1951 trouwde ze met Jules Vermeulen. “We woonden amper 500 meter van elkaar, dus kennismaken ging vlot. Samen kregen we negen kinderen”, vertelt de eeuwelinge. Het naaien kwam toen van pas. “Werken op de boerderij leerde ik thuis en de groentetuin was mijn domein. Het bakken van brood en vlaaien, negen vlaaien voor de zondag, en boter stoten, het hoorde er allemaal bij. En de beste patatten van Beek, die werden bij ons gekweekt”, vertelt ze fier. Op latere leeftijd leert Lieske nog kantklossen en ze blijft handwerkjes maken. Op haar zestigste, als al haar kinderen gesetteld zijn, begint ze samen met Jules de wereld te ontdekken. “Uitstappen maken, eerst met de negen kinderen, ook naar Disneyland en met elf in onze eerste auto, een Opel Rekord.”

Als hun boerderij onteigend wordt voor de uitbreiding van het industrieterrein in Bree, verhuizen ze een straat verder. Op 92-jarige leeftijd overleed Jules. “Tot 95 jaar bleef ik autorijden, wel met een automatiek”, vervolgt Lieske. De moeder van 9 kinderen heeft intussen 23 kleinkinderen en 27 achterkleinkinderen. Lieske komt al heel haar leven graag tussen de mensen. Daarom verkoos Lieske te verhuizen naar een serviceflat, vlak bij het woon- en zorghuis De Voorzienigheid in Bocholt. Het Belang lezen en een kaartje leggen, dat is dagelijkse kost. Het laatste jaar gaat het wat minder, dus koken haar kinderen haar potje en zorgen ze voor permanente begeleiding. Wat Lieske nog graag eet? “Een hard gekookt eitje, een boterham met een gebakken eitje of bloedworst. En een terrasje doen en een koffie drinken met een goed stuk vlaai, sla ik nooit af”, besluit Lieske. 

Roger Dreesen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer