Het zou wel straf zijn mocht Sander Spreeuwers van Modest na een jaar een Michelinster krijgen, maar hij is nog jong en heeft ongetwijfeld nog groeimarge. — © Luc Daelemans
Onze foodreporter waagt een gokje: deze Limburgse restaurants maken kans op een Michelinster
Maandag 13 maart wordt in Bergen de Michelingids voorgesteld, de Rode Bijbel van de gastronomie. Spannend. Wie krijgt zijn eerste ster? En wie zijn tweede of zelfs derde? Wij wagen ons aan een gokje en tippen de Limburgse kanshebbers.
In Limburg zijn er momenteel twaalf restaurants met een sterrenquotering: Slagmolen, Cuchara en Ralf Berendsen (twee), Innesto, JER, Ogst, De Mijlpaal, Alter, Magis, Aurum, De Kristalijn en Vivendum (één). Naar jaarlijkse gewoonte wordt er druk gespeculeerd, ook al is dat risky business en zijn er altijd verrassingen. Grote veranderingen moeten niet verwacht worden, maar toch wagen we ons aan een gok.
Voor drie sterren
Ralf Berendsen in Lanaken
Ralf Berendsen van het gelijknamige tweesterrenrestaurant in La Butte aux Bois in Lanaken wordt door een aantal van zijn collega’s al jaren genoemd als kandidaat voor een derde ster. Zij prijzen hem om de uiterst verfijnde manier waarop hij klassieke producten (coquilles, ree, langoustines, kalfszwezerik …) naar een hoger niveau brengt. Hij behoort nu al tot de absolute culinaire top. Wordt zijn onuitgesproken droom – een derde ster – maandag werkelijkheid?
LEES OOK. Dit Lanakens restaurant komt in prestigieus rijtje van The Jane en Hof van Cleve
© mdl
Voor twee sterren
Alter in Tongeren
Jo Grootaers van Alter in Tongeren zag zijn quotering in Gault&Millau vorig jaar verhoogd tot 17/20. Dat is een half punt minder dan tweesterrenzaak Cuchara in Lommel. Het afgelopen jaar werd zijn keuken volgens insiders nog verfijnder, nog meer uitgepuurd. Nu hij de enige eigenaar van de zaak is, lijkt hij meer dan ooit gemotiveerd om samen met zijn echtgenote en gastvrouw Lana voor een tweede ster te gaan.
© Luc Daelemans
Voor een eerste ster
Otoro in Hasselt
Pajtim Bajrami kreeg van Gault&Millau 16/20 in De Stadt van Luijck. Zonder meer een bewijs dat hij kan koken. Na een kort intermezzo in Château Mirwart (Saint-Hubert) besloot hij vorig jaar op eigen benen te staan in Otoro (Hasselt). Hij is niet de grote vernieuwer, maar zijn gerechten getuigen van een uiterste precisie. De chef met Kosovaarse roots is een perfectionist en dat kan ook de inspecteurs van Michelin niet ontgaan zijn. Krijgt hij meteen zijn eerste ster?
LEES OOK. GEPROEFD. Onze mond viel open bij Pajtim Bajrami: “Ik ben de enige chef in België die dit doet”
© Luc Daelemans
De outsiders voor een eerste ster
De Stadt van Luijck in Sint-Truiden
De Stadt van Luijck in Sint-Truiden werd reeds als sterwaardig beschouwd toen Pajtim Bajrami er nog kookte. Nu staat Paolo Pollice achter het fornuis. De Genkenaar met Calabrese roots slaagt erin om het beste uit Zuid-Italië te combineren met de Belgische keuken. Een mooi voorbeeld daarvan is zijn risotto met noordzeevruchten (garnalen, mosselen, inktvis) en Belgische kaviaar. Of zijn zeeduivel met Belgische tomaat en leccino-olijf.
LEES OOK. Geproefd: Paolo Pollice zorgt voor frisse wind door De Stadt van Luijck
© Luc Daelemans
Hoeve De Bies in Voeren
Hoeve De Bies in Sint-Martens-Voeren bestaat nog maar vijf jaar, maar behoort al enkele jaren tot de top van de Limburgse gastronomie. Chef Maurice Huynen en maître Peterhans van Harinxma deden tien jaar ervaring op in het Maastrichtse tweesterrenrestaurant Beluga, toen nog van de flamboyante Hans van Wolde. In de Voerstreek brengen ze een verfijnde terroirkeuken, die op steeds meer bijval kan rekenen. Met een geweldige wijnkaart, nota bene.
LEES OOK. GEPROEFD. Het mooiste terras volgens Gault&Millau ligt in Limburg én overdonderde onze foodreporter
© Luc Daelemans
Modest in Oudsbergen
Modest in Oudsbergen ging pas een jaar geleden open, maar werd door Gault&Millau meteen beloond met de hoogste score voor een Vlaamse nieuwkomer. Het zou wel straf zijn mocht Sander Spreeuwers na een jaar een Michelinster krijgen, maar hij is nog jong en heeft ongetwijfeld een groeimarge. Hij kan daarvoor putten uit de ideeën en ervaring die hij opdeed in gerenommeerde huizen als Slagmolen in zijn hometown Oudsbergen, De Librije in Zwolle, Tickets in Barcelona en El Celler de Can Roca in Gerona.
LEES OOK. GEPROEFD. Amper 27-jarige chef uit Opglabbeek is meteen de hoogste nieuwkomer in Gault&Millau
© Luc Daelemans
Hoofdpunten
Hoelang slaapt de Limburger? Waarom slapen vrouwen slechter? En heeft een dutje zin?
Waarom dromen nuttig zijn en we ze ons soms glashelder kunnen herinneren
Sluiswachter Maggy (58): “Werken in ploegensysteem haalde mijn slaapritme overhoop”
VIDEO. Help! Ik kan maar niet in slaap vallen: onze slaapexperte weet raad
Beste van Plus
Lees meer
Een pizza met nacho’s of een met frieten? Dit zijn de zotste pizza’s van Limburg
Takeaway tip: bij Gezondigd haal je gezonde gerechten uit de wereldkeuken af
Tiktok-tip: sommelier legt uit waarom je een halfvolle wijnfles maar beter niet afsluit met de kurk
DE GROTE TEST. Topchocolatier Dominique Persoone proeft 15 paaseitjes en een huismerk blijkt het beste: “Zowaar het lekkerst van allemaal”