Ze krijgt geen prijzengeld voor haar titel, maar het horloge dat ze droeg kost stukken van mensen: Nafi Thiam pakt het goud met 185.000 dollar om de pols

Nafi Thiam krijgt van de Europese atletiekbond welgeteld… 0 euro voor haar wereldrecord en haar Europese titel. Was dit een WK, dan rinkelde de kassa wel, met een bonus van zo’n 85.000 euro. Nog opvallend: de kersverse Europese kampioene droeg tijdens haar vijfkamp een horloge van maar liefst 185.000 dollar.

Hans Jacobs in Istanbul

Een wereldrecord op de vijfkamp, een Europese titel, voor de derde keer al. En toch betaalt de organiserende atletiekbond Nafi Thiam geen cent uit. De Europese atletiekfederatie houdt al jaren de vinger op de knip in dat opzicht. De filosofie: op hun kampioenschappen is er geen bonus, ook niet als een wereldrecord sneuvelt.

Was het WK, dan ging de geldkraan wel open. World Athletics, de wereldatletiekbond, looft behoorlijk grote bonussen uit. Zo ving de polsstokspringer Armand Duplantis 40.000 dollar voor zijn wereldtitel op het WK zaalatletiek in Belgrado vorig jaar en daarbovenop nog eens 50.000 dollar voor zijn wereldrecord. Samengeteld: zo’n 85.000 euro.

Dat wil niet zeggen dat Thiam met lege handen naar huis gaat. “Voor Nafi is het financiële aspect van ondergeschikt belang maar we hebben situaties als deze wel voorzien. We onderhandelen deze dingen mee in de sponsorcontracten”, zegt Kim Vanderlinden, die samen met Helena Van der Plaetsen het management van Thiam vormt.

Thiam kan dus op een aardigheidje rekenen van sommige sponsors om het gebrek aan prijzengeld te compenseren. Het precieze bedrag wordt niet meegedeeld.

  Horloge van 185.000 dollar

  Een van die sponsors van Thiam is horlogemerk Richard Mille. Van dit Zwitserse luxemerk droeg ze een uurwerk rond haar rechterpols tijdens haar vijfkamp. Toch enigszins opvallend, want aan het horloge hangt een prijskaartje van zo’n 185.000 dollar (ruim 173.000 euro).

  Het precieze model dat Thiam droeg, was een Richard Mille RM 07-04 Automatic Sport. Het allereerste sporthorloge voor dames dat het merk uitbracht.

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

  Aangeboden door onze partners

  Hoofdpunten

  Aangeboden door onze partners

  Lees meer