Fernando Alonso.© AFP

Fernando Alonso blijft verbazen: sneller dan Verstappen in de tweede training

Fernando Alonso en Aston Martin blijven verbazen in het eerste F1-weekend. In de tweede vrije training reed de Spaanse veteraan de snelste tijd, anderhalf tiende voor Max Verstappen. Zit er zondag een stunt van formaat aan te komen?

Marc Cornelissen

Fernando Alonso (41) ging ook tijdens de wintertests al als een speer bij Aston Martin, zijn nieuwe team. Net achter de top drie, misschien wel voor Mercedes, werd gezegd. Maar dat hij wereldkampioen Red Bull kon bedreigen, dat had niemand vermoed. Op basis van de vrije trainingen moet je daar plots wel rekening mee houden. De Spaanse veteraan, in een ver verleden twee keer wereldkampioen, klokte af in 1:30.907 en dat was 0,169 seconde sneller dan Max Verstappen.

Fernando Alonso.© ISOPIX

“Dit voelt goed, maar we zien pas echt wie er het snelst is na dit weekend, en wellicht na verschillende races op verschillende circuits”, relativeerde Alonso. “In afwachting focussen we op onszelf en op de balans in de auto. Ik denk niet aan de pole. Voetjes op de grond en realistisch blijven met de verwachtingen.”

Bij Red Bull zijn onverwachte problemen opgedoken. In de wintertests paste de nieuwe RB19 nog als een handschoen, maar vrijdag blijken de afstellingen plots niet te kloppen. Verstappen zou in FP2 teruggegrepen hebben naar de setup van de wintertests. “Een moeilijke start. De balans was er niet en dat is vreemd, aangezien we die problemen niet hadden in de test”, zei Verstappen. “De wijzigingen tussen de eerste en de tweede sessie gingen in de goede richting. De korte runs waren niet slecht en in de lange runs zat het tempo goed. Er is nog werk. We weten dat we een goede auto hebben, maar we moeten alle puzzelstukjes juist krijgen.”

Red Bull was wel drie tienden sneller dan Ferrari en Mercedes zat opnieuw in de buik van het peloton. De omstandigheden van deze training, na zonsondergang, zijn exact hetzelfde als morgen tijdens de kwalificaties. En dus zal Red Bull toch wel kopzorgen hebben.

Lance Stroll, de teammaat van Alonso bij Aston Martin, maalde zijn rondjes af. Maar over de boordradio vermeldde hij toch beperking door zijn handblessure, opgelopen bij een val met de fiets. Hij stuurde voornamelijk met zijn linkerhand en liet de rechter rusten. Hij kreeg ook hulp bij het uitstappen.

Max Verstappen.© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer