Themabeeld.© rr

Paardrijtrainer krijgt 3 jaar cel voor verkrachting 16-jarige amazone

Beringen -

Een paardrijlesgever krijgt een celstraf van 3 jaar omdat hij in 2019 een toen 16-jarige amazone verkrachtte. Volgens de man was hij verliefd, maar de Hasseltse rechter spreekt over een machtsspelletje.

Shauni Deferm

De toen 29-jarige lesgever leerde zijn 16-jarige leerlinge in 2018 kennen in een manege in Beringen. Het tienermeisje droomde van een internationale paardrijcarrière en bouwde een vertrouwensband op met haar trainer. Toen het paard van het slachtoffer minder goed begon te presteren, zou de man toegeslagen hebben en misbruik hebben gemaakt van de emoties van de amazone. “Hij vroeg haar om te gaan wandelen in het bos. Daar nam hij haar hand vast en vertelde hij dat hij gevoelens voor haar had. Hij wist precies waar en wanneer hij haar moest overladen met aandacht en hij wachtte berekend af tot hij tot actie kon overgaan”, zo stelt de rechter in het vonnis.

Na verloop van tijd werd de twintiger nog handtastelijker. “Hij kriebelde haar rug, betastte haar geslachtsdelen en tongzoende haar. Uiteindelijk hadden de twee geslachtsverkeer”, aldus de rechter. Toen het meisje na de verkrachting zei dat ze alles tegen haar ouders zou vertellen, dreigde hij ermee om haar uit de manege te zetten. “Dan heb je nog genoten van je laatste ritje”, liet hij zich nog ontvallen.

Macht

Volgens de rechter stemde het meisje nooit in voor deze seksuele handelingen en stond ze onder enorme druk omdat ze afhankelijk was van haar lesgever. “Hij oefende een zekere macht op haar uit.” De man zou het meisje ook voortdurend manipuleren. “Zij was zijn uitverkorene, de enige die hem uit de put kon halen. Hij dreigde zelfs meermaals om zichzelf anders iets aan te doen”, zo omschreef de rechter de druk die de man op zijn slachtoffer legde.

Buiten de verkrachting, stuurde de man ook tien naaktfoto’s naar zijn minderjarige slachtoffer. “Hij had moeten weten dat zijn gedrag de rust van het meisje ernstig zou verstoren”, concludeerde de rechter. Zelf verklaarde hij dat het in die periode minder goed ging in zijn eigen relatie, dat hij verliefd was op zijn leerlinge en dat hij een zwak moment had.

3 jaar cel

Volgens de Hasseltse rechter gaat het om zeer ernstige feiten. “De beklaagde kon zijn seksuele driften niet onder controle houden. Hij maakte misbruik van zijn gezags- en vertrouwensrelatie als paardrijlesgever”, luidt het vonnis. De man werd vrijdag veroordeeld tot een opsluiting van drie jaar. Verder werd hij voor vijf jaar uit zijn rechten ontzet, waardoor hij gedurende die periode geen les meer mag geven. Het slachtoffer krijgt een schadevergoeding van 5.000 euro. Haar ouders krijgt elk een bedrag van 2.000 euro toegekend.

Voor de aanranding van een mede-studente van het zestienjarige meisje, kreeg de man de vrijspraak op basis van twijfel door tegenstrijdige verklaringen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer