Archiefbeeld.© AP

VS keuren wapenverkoop aan Taiwan goed voor 619 miljoen dollar

De Verenigde Staten hebben de mogelijke verkoop van nieuwe wapens aan Taiwan goedgekeurd, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het gaat om onder meer raketten voor Taiwans F-16-gevechtsvliegtuigen en middellange-afstandsraketten van het type AMRAAM, aldus het Pentagon. De wapens worden geleverd door Raytheon en Lockheed Martin. De verkoop is goed voor een totaal van 619 miljoen dollar (581,2 miljoen euro).

Bron: BELGA

De wapenverkopen zullen de al gespannen relatie tussen Washington en Beijing weinig goed doen. China heeft herhaaldelijk geëist dat de VS dergelijke wapenverkopen stopzetten. Het beschouwt dit als ongerechtvaardigde steun voor het zelfbestuurde Taiwan, een eiland dat China claimt als zijn eigen grondgebied. China heeft om die reden al sancties ingesteld tegen diverse Amerikaanse wapenfabrikanten.

“In het licht van de voortdurende militaire expansie en het provocerende gedrag van China zal Taiwan zijn zelfverdedigingscapaciteit actief blijven verbeteren”, aldus woordvoerder van het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken, Jeff Liu.

Volgens Taiwan hebben woensdag en donderdag tientallen Chinese gevechtsvliegtuigen binnen de luchtverdedigingszone van het eiland gevlogen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer