© Sabrina Tollenaers

Femma Rekem eert stichtster Marie Delwaide

Lanaken -

Op zondag 26 februari trok het bestuur van Femma Rekem naar de begraafplaats in Rekem om de stichtster van hun vrouwenvereniging te huldigen. Dit jaar bestaat Femma Rekem 100 jaar en dat kan niet gevierd worden zonder Marie Delwaide een eer te bewijzen.

Sabrina Tollenaers

Marie Delwaide(1900-1966) werd op nauwelijks 28 jaar de eerste vrouwelijke burgemeester in Limburg en de tweede in Vlaanderen. Tijdens haar 10-jarig mandaat als burgemeester liet ze de jongensschool (nu kleuterschool) bouwen en gaf ze de aanzet voor de bouw van de meisjesschool (nu basisschool). Ze stimuleerde de sociale contacten door onder andere de stichting van de vrouwengilde, het huidige Femma. Ze zette zich ook in voor de bevordering van de volksgezondheid en het toerisme.

Na een kort bezinningsmoment met uiting van dank werd het bloemstuk op het graf van Marie Delwaide gelegd. Het bloemstuk werd traditioneel gemaakt door de handen van een van de leden, namelijk Leonie Tollenaers. Zij is ook bestuurslid en lesgeefster van de workshops bloemschikken bij Femma Rekem.

Femma Rekem bestaat dit jaar 100 jaar en dat wordt gevierd. Apotheose wordt zondag 18 juni, waarbij het brede publiek uitgenodigd wordt op een opendeurdag met tentoonstelling en kinderanimatie. Tijdens deze tentoonstelling zal er extra aandacht besteed worden aan Marie Delwaide.

http://www.facebook.com/femmarekem

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer