© AFP

Zware rellen kosten leven aan zeker één Palestijn

Bij zware rellen op de Westelijke Jordaanoever is zondag volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid een Palestijn om het leven gekomen. Minstens honderd anderen raakten volgens artsen gewond, toen Israëlische kolonisten in Huwara en omgeving talloze Palestijnse huizen, winkels en auto’s in brand staken.

Bron: BELGA

De rellen volgden op een aanslag waarbij twee Israëli’s zondag om het leven kwamen. De zoektocht naar de daders is nog aan de gang.

Met oog op het risico op verdere escalatie deelde het leger in de loop van de avond mee dat het twee extra bataljons naar de Westelijke Jordaanoever zal sturen.

Overeenkomst Israël en Palestina

Eerder op zondag hadden Israëlische en Palestijnse verantwoordelijken in de Jordaanse havenstad Aqaba maatregelen getroffen om “verder geweld te voorkomen”.

Na afloop van de bijeenkomst hadden zowel Israël als Palestina “hun gezamenlijke bereidheid en engagement bevestigd” om onmiddellijk actie te ondernemen om unilaterale maatregelen voor een periode van drie tot zes maanden stop te zetten.

In de afspraken zit ook de verbintenis van Israël om voor een periode van vier maanden niet meer te spreken over de vestiging van nieuwe nederzettingen en om voor een periode van zes maanden geen ‘wilde’ nederzettingen meer te legaliseren.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaarde echter op Twitter dat Israël niet had ingestemd met een bouwstop. De verdere bouw en legalisering van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zou dan ook gewoon verdergaan. Ook minister van Financiën Bezalel Smotrich, die onder meer verantwoordelijk is voor de nederzettingen, schreef op Twitter dat “de uitbouw en ontwikkeling van de nederzettingsprojecten niet zal worden bevroren”. Het Israëlische leger zou bovendien actie blijven ondernemen tegen elke vorm van terreur, klonk het.

Wel riep Netanyahu zijn onderdanen zondagavond op om “het heft niet in eigen handen te nemen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer