© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

België schrapt verplichte coronatests voor reizigers uit China

België heeft besloten om de verplichte coronatest voor reizigers uit China te schrappen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vrijdag gemeld. Vanaf 27 februari wordt er enkel nog vrijwillig getest en ook die testing zal midden maart aflopen.

jvhBron: BELGA

“Na evaluatie blijkt nu dat de maatregelen niet langer nuttig zijn. De resultaten zijn geruststellend. De inkomende reizigers uit China blijken geen risico met zich mee te brengen voor ons hoog beschermingsniveau tegen Covid-19”, zo medt het kabinet van Vandenbroucke. “Uit onderzoek blijkt ook dat sinds de uitbraak in China geen nieuwe varianten zijn vastgesteld dan omikron”.

Het Koninklijk Besluit werd donderdag ondertekend. Vanaf 27 februari wordt er enkel nog vrijwillig getest, maar ook de vrijwillige testing zal midden maart stopgezet worden. De screening van het afvalwater van vluchten uit China blijft voorlopig wel nog doorgaan. Intussen onderzoekt de Risk Management Group mogelijke nieuwe initiatieven.

De verplichte voorafgaande testing voor reizigers uit China was één van de maatregelen die Vandenbroucke begin dit jaar had ingevoerd nadat het land de reisbeperkingen grotendeels had opgeheven. Dat zorgde voor enige ongerustheid in Europa, omdat China door het loslaten van het ‘zero Covid’-beleid net door een enorme coronagolf was getroffen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer