De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Linda Thomas-Greenfield benadrukte haar ongenoegen over de veto’s van China en Rusland tegen een resolutie die Pyongyang nieuwe sancties oplegde.© EPA-EFE

VS noemen “gedwongen stilzwijgen” van Veiligheidsraad over Noord-Korea “gevaarlijk”

De Verenigde Staten hebben maandag het “gedwongen stilzwijgen” en de “gevaarlijke” passiviteit van de Veiligheidsraad gehekeld na de raketlanceringen van Noord-Korea. Washington beschuldigt Rusland en China ervan als schild voor Pyongyang te fungeren.

Bron: BELGA

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Linda Thomas-Greenfield benadrukte nog eens haar ongenoegen over de veto’s van China en Rusland afgelopen mei tegen een resolutie die Pyongyang nieuwe sancties oplegde. “Twee permanente leden (van de VN-Veiligheidsraad) dwongen ons tot stilte, ondanks de herhaalde schendingen door Noord-Korea”, stelt ze.

“In deze cruciale kwestie leidt zwijgen tot nutteloosheid”, voegde ze eraan toe tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad nadat Noord-Korea de voorbije dagen opnieuw raketten afvuurde.

“De realiteit is dat degenen die Noord-Korea beschermen tegen de gevolgen van deze raketproeven Azië en de wereld in gevaar brengen”, klinkt het nog. Noord-Korea zal daardoor nog meer wapens ontwikkelen en testen, meent Thomas-Greenfield.

Noord-Korea vuurde maandag opnieuw ballistische raketten af in de Zee van Japan, nadat het zaterdag ook al een dergelijke raket had afgevuurd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer