© Plopsaland
Parket start onderzoek na onthullingen over Plopsa-parken
Het West-Vlaamse parket start een opsporingsonderzoek om na te gaan of de arbeidswetgeving bij Plopsa overtreden wordt.
LEES OOK. Ex-managers getuigen over ‘pestcultuur’ bij Plopsa
“We hebben die verhalen uiteraard ook gelezen”, zegt de West-Vlaamse procureur Filiep Jodts. “Op basis van mediaberichten kunnen wij een opsporingsonderzoek opstarten, want het gaat hier niet om klachtmisdrijven. En we zullen dat ook doen. We zullen nagaan of er mogelijke inbreuken zijn op de arbeidswetgeving. Dat onderzoek zullen we in de eerste plaats afstemmen met de arbeidsauditeur, die bevoegd is voor deze materie.”
‘Pesten op het werk’?
Uiteraard kunnen slachtoffers, zelfs indien ze niet meer bij Plopsa werken, klacht indienen als de feiten nog niet verjaard zijn. “Als alles wat nu wordt gezegd en geschreven klopt, dan kan er sprake zijn van ‘pesten op het werk’. Dat is in ons land sinds 2011 een strafrechtelijk misdrijf”, zegt Stefan Nerinckx, advocaat arbeidsrecht bij Fieldfisher. “De rechter kan dat bestraffen met 6 maanden tot 3 jaar cel en/of een boete van 4.800 tot 48.000 euro, opcentiemen inbegrepen”, zegt Nerinckx.
“Al is de strafrechtelijke procedure de ultieme stap in een cascade van mogelijkheden”, aldus nog de advocaat. “Werknemers die zich slachtoffer voelen, kunnen zich in eerste instantie richten tot de in het bedrijf aangeduide vertrouwenspersoon of de psychosociale preventieadviseur. Op vraag van het slachtoffer kan die op een informele manier de zaak bespreken met de aangeklaagde, maar er kan ook gekozen worden voor een formele procedure. Levert die interne aanpak niets op, dan is het tweede kanaal een klacht bij de inspectie ‘Toezicht welzijn op het werk’. Wanneer ook die interventie mislukt, kan deze dienst een ‘pro justitia’ opstellen voor de arbeidsauditeur, die het ambt van openbaar ministerie vervult bij de arbeidsrechtbank.”
Steve Van den Kerkhof. — © ISOPIX
Klacht indienen
“Het vermeende slachtoffer kan ook klacht indienen bij politie of parket. Het arbeidsauditoraat oordeelt dan zelf over de noodzaak en de opportuniteit om de aangeklaagde al dan niet te dagvaarden voor de correctionele rechtbank. Een andere optie is een burgerrechtelijke procedure opstarten om bijvoorbeeld een schadevergoeding te bekomen of voorlopige maatregelen te laten opleggen”, aldus nog de advocaat arbeidsrecht. (cel, krs)
LEES OOK. Na onthullingen over Plopsa: “Angstcultuur wreekt zich op lange termijn”
Hoofdpunten
Drama dreigt door einde van sociaal tarief voor energie: “Nu al dubbel zo veel mensen met financiële problemen”
Brandweer haalt paarden uit kanaal in Lommel na urenlange reddingsoperatie
Toeristenboot die kapseisde op Lago Maggiore zat vol met geheime agenten
Alweer een kasteel te koop in Limburg: “Eigenaars staan voor een keuze”
Beste van Plus
Lees meer
Al 170 hectare natuur opgegaan in vlammen bij brand in Hoge Venen, Belgische brandweer vraagt versterking van Duitse collega’s
Opgepakte verdachte voor moord Tamara (33) is ex-vriend. “Hij wilde 400.000 euro. Toen hij dat niet kreeg, is hij het bij haar thuis gaan halen”
Oekraïne zet Belg op zwarte lijst van ‘internationale oorlogssponsors’
Zuhal Demir: “Er is wel degelijk een breed draagvlak bij de Vlaming voor Nationale Parken”