Studio 100 laat Plopsa doorlichten na tientallen getuigenissen van grensoverschrijdend gedrag

In een onderzoek van De Tijd spreken tientallen getuigen van grensoverschrijdend gedrag bij pretparkengroep Plopsa. Ze schetsen verhalen van een doorgedreven 24/7-cultuur, vernederingen en verdeel-en- heerstactieken. Studio 100 laat het bedrijf doorlichten, zo meldt De Tijd.

Bron: BELGA

Studio 100 heeft Christine Mussche aangesteld om de bedrijfscultuur van Plopsa te onderzoeken. De advocate kwam aan zet nadat Hans Bourlon, de CEO van Studio 100 en bestuurder bij Plopsa, werd ingelicht over de tientallen getuigenissen die De Tijd verzamelde.

 

De krant sprak tussen november 2022 en februari 2023 met 52 mensen. Het gaat voornamelijk om voormalige werknemers van diverse afdelingen van de Belgische Plopsa-tak: de personeelsdienst, IT, boekhouding, sales en marketing, aankoop, Plopsa Hotel... 45 van hen getuigen over incidenten met het management tussen 2003 en vandaag.

CEO als aanjager

Uit de gesprekken komt een patroon naar voren van grensoverschrijdend gedrag. Steve Van den Kerkhof, de CEO van Plopsa, wordt aangewezen als de aanjager, ondersteund door zijn twee directeurs. De getuigen hebben het over scheldpartijen, beledigingen, een doorgeschoten 24/7-werkcultuur waarbij vakantiedagen en rustperiodes niet worden gerespecteerd, pesten en mensen tegen elkaar opzetten.

Bij Studio Plopsa, de officiële naam van Plopsa De Panne dat een 75-tal vaste medewerkers telt, is het verloop groot. De reden ligt volgens veel getuigen niet alleen bij Van den Kerkhof maar ook bij zijn naaste medewerkers. Iedereen bevestigt dat Van den Kerkhof de aanvoerder is en de chief commercial officer (CCO) en de chief finance officer (CFO) de strategie niet alleen uitvoeren, maar naar dezelfde brutale tactieken als hun CEO grijpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer