‘Avengers: Power of the night’.© Disney

Disneyland Parijs zet verjaardagsfeest voort: superhelden alom, 500 drones en de terugkeer van een legendarische show

Disneyland Parijs gunt zijn dertigste verjaardag een bisronde in 2023. Superhelden heersen momenteel over het park, en ze krijgen daarbij de hulp van liefst vijfhonderd lichtgevende drones. Maar er loert concurrentie: de terugkeer van een legendarisch spektakel én een nieuwe Pixar-show vechten dit jaar mee om de aandacht van de bezoeker.

Benjamin Praet

Superhelden, iemand?

Er was eerst een kleine Amerikaanse uitgeverij, Timely Comics, die in oktober 1939 Marvel Comics #1 uitbracht. Human Torch kreeg daarin de primeur als eerste superheld, en hij joeg en passant 80.000 exemplaren de toonbank over. Na de Tweede Wereldoorlog belandde het genre in een dip en werd geëxperimenteerd met onder meer horror, western en misdaad. Tot in de jaren zestig, mee dankzij de visie van Stan Lee en Jack Kirby, de deur opnieuw werd opengetrapt. Met aangesterkt zelfvertrouwen kwam een polonaise van helden en antihelden, waaronder Hulk, Spider-Man, Thor, Ant-Man, Iron Man en de X-Men.

Stripverhalen breidden uit tot merchandise en later het witte doek en voedden mee een miljardenbusiness. Dat mag je letterlijk nemen: toen Disney in 2009 Marvel Entertainment kocht, legde het daarvoor 4 miljard dollar op tafel. Niet dat die investering onzinnig bleek: tot vandaag bracht alleen al de filmreeks binnen het Marvel Cinematic Universe liefst 28 miljard dollar op, goed voor het absolute record. Dat Disney die lijn ook almaar vaker in zijn parken doortrekt, valt dan ook perfect te verdedigen.

‘Avengers: Power of the night’.© Disney

Een absolute blikvanger in Parijs is de nieuwe droneshow Avengers: Power of the night, die nog tot 8 mei te zien is in het Walt Disney Studios Park. Het spektakel combineert licht, pyrotechnische effecten, videoprojecties én iconische Marvel-muziek die georkestreerd werd met meer dan zeventig muzikanten in de beroemde Abbey Road-studio’s in Londen. De hoofdrol is voor de vijfhonderd verlichte drones die, tegen de achtergrond van de Hollywood Tower, met mathematisch precisie bekende helden en hun krachten uitbeelden, waaronder Captain America, Captain Marvel, Scarlet Witch en – voor het eerst in Disneyland Parijs – Shang-Chi. Avengers: Power of the night is overigens een samenwerking met het Franse bedrijf Dronisos, dat eerder al betrokken was bij de avondshow Disney D-Light.

‘Disney dreams’.© Disney

De droneshow is de logische voortzetting van de focus op Marvel-superhelden, die almaar aan belang wint. Recent zwaaide ook het Disney Hotel New York – The art of Marvel de deuren open, dat de bezoeker meevoert naar New York en is aangekleed met liefst 350 werken van 110 internationale kunstenaars – een van de grootste collecties wereldwijd. De zogenaamde photo stations geven de gasten bovendien de mogelijkheid om deel uit te maken van het Marvel-universum. In het park zelf biedt de Marvel Avengers Campus naast live entertainment ook attracties in het thema, waaronder een technologisch hoogstandje dat je lichaamsbewegingen gebruikt om spinnenwebben te schieten. Onze tip: ga er eten in Pym Kitchen, het restaurant dat is gebaseerd op Ant-Man and the Wasp en experimenteert met gerechten in opmerkelijke groottes. Van een minuscule cheesecake tot een reusachtige hamburger, of sauzen in reageerbuisjes en wijn in een erlenmeyer.

Pym Kitchen.© Disney

‘Monsters, inc.’ en de terugkeer van een kleine wereld

Disneyland trekt nog andere schuiven open. Vanaf 12 april keert de avondshow Disney dreams terug, die aanvankelijk in 2012 werd gelanceerd en nu een technische update – onder meer met LED-technologie – heeft gekregen. “Het is het spektakel met de hoogste tevredenheidscijfers sinds de opening van het resort”, klinkt het bij de organisatie. “Dus willen we een nieuwe generatie de kans geven om die te ontdekken.” Onder leiding van Peter Pan passeren weer klassiekers als The lion king en Beauty and the beast. Deze zomer is het dan de beurt aan Pixar: We belong together, waarin Monsters, inc. een centrale plaats krijgt.

Goed nieuws ook voor de fans van It’s a small world – voilà, het deuntje zit opnieuw in je hoofd: de bekende attractie die culturen van over de hele wereld etaleert, gaat dit voorjaar weer open na renovatie. Sinds de introductie op de Wereldtentoonstelling van 1964 bereikte die in alle parken tezamen al meer dan een miljard bezoekers.

INF. Disneylandparis.com

Disney Hotel New York – The art of Marvel.© Disney

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer