© BELGA

Steve Darcis en Wim Fissette zijn de nieuwe kapiteins van de Belgische tennisteams: “Altijd gehoopt ooit op deze positie te zitten”

Steve Darcis, voor de Davis Cup,  en Wim Fissette, voor de Billie Jean King Cup, zijn de nieuwe kapiteins van de Belgische tennisteams. Dat maakte de Belgische tennisfederatie donderdag bekend.

Maarten DelvauxBron: BELGA

De 38-jarige Darcis en de 42-jarige Fissette nemen het stokje over van Johan Van Herck, die zowel het mannen- als het vrouwenteam onder zijn hoede had. Van Herck was twaalf jaar lang kapitein van het Davis Cup-team en had er de jongste vier jaar ook het Billie Jean King Cup-team bij.

Van Herck had aangekondigd dat 2023 zijn laatste jaar als kapitein zou zijn, maar na de uitschakeling van België in de kwalificaties van de Davis Cup door Zuid-Korea eerder deze maand,  besliste de Belgische tennisfederatie zijn contract per direct te beëindigen.

Steve Darcis: “Ik heb veel steunbetuigingen ontvangen ”

Steve Darcis voelt zich “supertrots” dat hij de kans krijgt om kapitein van het Davis Cup-tennisteam te worden. De 38-jarige ‘Mister Davis Cup’ zal in zijn taak, die hij half september tegen Oezbekistan aanvat voor het behoud in Wereldgroep I, worden bijgestaan door Ruben Bemelmans.

“Ik hoopte ooit op deze positie te zitten, en hier zijn we dan”, zei de voormalige nummer 38 van de wereld donderdag op een persconferentie in Brussel. “Ik heb veel steunbetuigingen ontvangen en het doet me plezier om te horen dat erover gepraat wordt. Ik had het graag in september samen met Johan (Van Herck, die hij opvolgt, nvdr.) gedaan, want hij is een ongelooflijke kapitein en ik heb het van binnenuit meegemaakt. Twaalf jaar in het vak blijven, dat is niet iedereen gegeven. Ik ken Ruben al heel lang, we hebben samen gespeeld en we hebben min of meer dezelfde positie in onze federaties (verantwoordelijk voor de elites, nvdr.). We willen profiteren van onze ervaring als speler om het team naar het hoogste niveau te brengen”, voegde de Belg eraan toe, die zijn stempel op de Belgische geschiedenis van de Davis Cup heeft gedrukt.

Steve Darcis en Ruben Bemelmans© BELGA

“Ik heb vier coaches gehad: Steven Martens, Reginald Willems, Julien Hoferlin en Johan Van Herck. Vier grote voorbeelden met verschillende kwaliteiten. Ik zou zeggen dat als ik de lessen van Julien en Johan onthoud, het heel goed zal gaan. We hebben jonge spelers die doorbreken en ervaren spelers. We moeten zorgen dat de mayonaise pakt en dan kunnen we geweldige resultaten boeken.”

Steve Darcis stopte in januari 2020 als speler. Hij speelde twee Davis Cup-finales met België (2015 en 2017), waarbij hij twee keer voor het beslissende punt zorgde om die finales te bereiken. Hij behaalde twee ATP-titels in Amersfoort (2007) en Memphis (2018), en een overwinning tegen Rafael Nadal (in de eerste ronde van Wimbledon 2013).

Wim Fissette verrast door benoeming: “Data en mijn ervaring als coach gebruiken”

Wim Fissette, succesvol als coach op de WTA-tour, zal het Belgische vrouwenteam leiden met Kirsten Flipkens (die dubbelspeelster blijft) als assistente. De 42-jarige Truienaar, verrast door zijn benoeming, zei donderdag tijdens zijn presentatie aan de pers in Brussel ook “supertrots” te zijn. “Het is een geweldige functie, ik heb er veel zin in. Ik coach al 12 jaar buitenlandse speelsters en ik ben blij om terug te zijn op het Belgische toneel. We kunnen mooie dingen doen met vier speelsters in de top 100 en we hebben zeer goede speelsters in het dubbelspel”, zei de man die zes Grand Slams met zijn speelsters heeft gewonnen. Hij droeg bij aan de successen van Naomi Osaka (tot afgelopen juli), Kim Clijsters, Simona Halep, Angelique Kerber, Johanna Konta en Victoria Azarenka.

© Corbis via Getty Images

“Ik wil profiteren van die ervaringen. Onze eerste ambitie in de Billie Jean King Cup is om in de top 12 te staan. Daarna zien we wel. Ik heb ervaring met het werken met een team, ik communiceer goed, Kirsten kent het circuit en de speelsters, en ze heeft al speelsters gecoacht. Ik geloof in onze samenwerking”, voegde Fissette toe, die momenteel zonder speelster zit, maar de deur open laat voor een nieuwe samenwerking met een speelster in het buitenland. “Ik ben een laptopcoach”, zei de Limburger nog. “Ik gebruik veel data. Ik denk dat dat belangrijk is in de evolutie van het tennis. Zo kan ik de speelsters goed leren kennen en de beste tactiek toepassen.”

Fissette gaat eind maart naar het WTA1000-toernooi in Miami om zijn gegevens over de Belgische speelsters bij te werken, voordat hij de kwalificatiewedstrijd voor de groepsfase in Canada op 14 en 15 april voorbereidt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer