Martin Baert. “Met de naam Anderlecht genieten we nu qua imago toch een andere uitstraling dan onder de noemer Halle-Gooik.”© GEERT TRESIGNIE

Zaalvoetbal  Futsal 1ste klasse RSCA Futsal

Operationeel voorzitter Martin Baert ziet dat RSCA Futsal nog op drie fronten actief is: “Kloof met Europese top kunnen we slechts verkleinen als in België een futsalcultuur ontstaat”

Vrijdag komt Bilzen op bezoek in de Alfa Sun Indoor Arena, vijf dagen later zakt Charleroi af naar Roosdaal voor de terugmatch van de halve finales van de Belgische beker. Op langere termijn timmert Martin Baert, vader van sportief manager Lieven Baert, verder aan de weg bij RSCA Futsal, terwijl de Gooikenaar ook nog werkzaam is als afgevaardigd bestuurder van het bedrijf Time for Quality, als beheerder van assistentie-woningen.

Wim Redant

“Ik zie drie componenten die de club een geweldige boost hebben gegeven”, zegt Baert senior. “Om te beginnen is er het verhaal van de verhuizing naar Belleheide, vervolgens kwam de samenwerking tot stand met Anderlecht en tot slot kwalificeerden we ons voor de Final Four van de Champions League. Met de Alfa Sun Indoor Arena beschikken we plots over een eigen zaal, terwijl de andere clubs in België een sporthal moeten huren. Dat is echt een unicum en het maakt ook dat we de zaal specifiek hebben kunnen inrichten voor het futsal, met een pareltje van een parketvloer. Ook de samenwerking met Anderlecht werd een voltreffer. Steeds meer Anderlecht-fans ontdekken onze sport en de club speelt daar ook op de sociale media goed op in. Qua imago genieten we nu toch een andere uitstraling dan onder de noemer Halle-Gooik. Na de kwalificatie voor de Final Four werden we wereldwijd ontdekt. Onze coach Luca Cragnaz werd uitgenodigd voor een seminarie voor toptrainers in Spanje en mijn zoon Lieven wordt wereldwijd gevraagd voor lezingen over ons succesverhaal.”

Clasico in de finale?

Intussen leerde RSCA Futsal ook al wel de keerzijde van de medaille kennen. Zo zag paars-wit zijn topspits Fits tijdens de wintermercato weggeplukt worden door het Madrileense Inter Movistar. “In België krijgen we het verwijt van de amateurclubs dat wij als profclub op een hoger niveau boksen. Wel, in Europa is de kloof nog groter tussen RSCA Futsal en de andere topclubs in Spanje, Italië en Portugal, die over een vijfvoudig budget beschikken. Die kloof met de Europese top gaan we enkel kunnen verkleinen als in België een futsalcultuur ontstaat. En ja, die is aan het groeien. Het is een goede zaak dat steeds meer veldclubs ook in het futsal in competitie treden. Zo zit er misschien wel een bekerfinale Anderlecht-Standard aan te komen, een Clasico die tijdens het paasweekend toch wel wat volk op de been zou brengen in het Gentse Tolhuis. Voorlopig kunnen we slechts dromen van een ontknoping zoals die van de Copa del Rey in Spanje, die drie dagen op rij 8.000 toeschouwers lokte van de kwartfinales tot de finale. De Spaanse federatie had één miljoen euro in petto voor het hele bekerevenement.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer