© Tom Palmaers

Hoe prinses Diana haar man het carnaval in sleurde: “Ze hebben me een pak aangetrokken en hoppakee”

Voeren -

Wat staat je te wachten als je trouwt met iemand die verknocht is aan carnaval en zelfs al tweemaal prinses is geweest? Wel, wees dan maar zeker dat je op een dag zelf als prins carnaval door het leven zal gaan. Dat is wat Corné van der Vaart is overkomen. Met zijn gemalin Diana Alleleijn aan z’n zijde zwaait hij nu met de scepter in Teuven (Voeren).

Gert Reynders

In september gaven Corné van der Vaart (35) en Diana Alleleijn (47) elkaar - in het bijzijn van de vrienden van carnavalsvereniging De Böschuule - het jawoord in Voeren. Bij het buitengaan na de misviering werd het kersverse paar bedolven onder de confetti, waarna het feest kon losbarsten. Hun openingsdans? Nee, geen plakker van Ed Sheeran of Michael Bublé, wel een onvervalste carnavalshit: de Kwekwals van Patrick Pesch.

Ervaringsdeskundige

Diana - apotheekassistente in Maastricht - staat al van jongs af aan met twee voeten in de carnavalswereld. “Als je opgroeit in Teuven kan je bijna niet anders. Mijn vader is tweemaal prins carnaval geweest. Het sprak voor zich dat ik als kind bij de dansmariekes zou gaan. In 2000 waren mijn toenmalige echtgenoot en ikzelf ook al eens prins en prinses carnaval bij De Böschuule. Vijftien jaar later was ik opnieuw prinses, met mijn nichtje als hofdame. Ja, je zou mij een ervaringsdeskundige kunnen noemen”, lacht Diana. Haar drie kinderen uit een vorig huwelijk zijn ook allemaal prins of prinses geweest.

Corné en Diana reden op hun trouwdag rond in een kleurrijk VW-busje.© RR

Corné - projectmanager bij een IT-bedrijf - is toevallig in het carnavalsgebeuren gerold nadat hij Diana in 2015 tijdens een vrijgezellenfeest in Maastricht tegen het lijf liep. “Ik kom van Maassluis, een dorp tussen Rotterdam en Den Haag. Daar kennen we wel carnaval, maar het leeft er veel minder dan in de Voerstreek. Diana was prinses toen ik haar leerde kennen. Ik moest dus direct overal mee naartoe. Ze hebben me een pak aangetrokken en hoppakee.”

“Ik vond het wel gezellig en ben bij De Böschuule gebleven”, gaat Corné verder. “Via het carnaval heb ik hier heel veel mensen leren kennen. Het was een uitstekende manier om in te burgeren in Teuven. Het is me zodanig bevallen dat ik al vrij snel heb besloten om toe te treden tot de Raad van Elf.”

Houten uil

Eigenlijk waren Corné en Diana vorig jaar al klaar om over het carnavalsvolk in Teuven te regeren, maar door corona moesten ze een jaartje wachten. “Corné had zich kandidaat gesteld als prins carnaval, dan is het logisch dat ik zijn prinses mag worden. Ik zou het toch een beetje raar gevonden hebben als hij iemand anders had gekozen”, schatert Diana.

Als prins en prinses van De Böschuule beheerst carnaval hun leven in de maanden november, januari en februari. Elk weekend moeten ze één tot drie actes de présence geven op carnavalsfeesten, voetbalwedstrijden enzomeer. De stoet op zaterdag 18 februari in Teuven waarin een houten uil (de mascotte van De Böschuule) wordt meegedragen, is een absolute hoogdag voor Corné en Diana. De donderdag voordien is er de plechtige sleuteloverhandiging op het gemeentehuis.

“Dit jaar ga ik echt genieten van de stoet”, knikt Corné. “Andere jaren was ik als lid van de Raad van Elf altijd druk in de weer. Je moet dan van alles en nog wat regelen. Het feestgedruis gaat dan helemaal aan je voorbij. Nu sta ik in het middelpunt van de belangstelling.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer