Peter C. (46) kondigde aanslag op missverkiezing in Plopsaland aan in mail: “Ik wil bloedbad aanrichten”

De 46-jarige man uit Lommel die dreigde met een aanslag tijdens de Miss België-verkiezing zaterdagavond in Plopsaland De Panne heeft zijn daden op voorhand aangekondigd in een mail, vermoedelijk aan zijn ex-vrouw. Peter C. schreef letterlijk: “Ik wil een bloedbad aanrichten.’ De vrouw belde meteen de politie, die C. tijdig kon arresteren.

Even na 15 uur zaterdagmiddag belde een ongeruste vrouw naar de politie in Limburg. Ze zei dat ze een vreemde mail had gekregen van haar ex-man, later geïdentificeerd als Peter C. (46) uit Lommel. De man sprak daarin over moslims en de Turkse ambassade en vermeldde nog enkele onduidelijke dingen. Over één ding was hij wel heel duidelijk: “Ik wil een bloedbad aanrichten. Dat is mijn doel”. Hij zou de Miss België-verkiezing van zaterdagavond in Plopsaland De Panne vermeld hebben. En dus gingen alle alarmbellen af bij de politie.

Gehuurde Tesla met Duitse nummerplaten

De politie beschikte over weinig aanwijzingen. Ze hadden een naam: Peter C. Ze hadden een foto. Maar ze wisten vooral dat de man gevaarlijk kon zijn. Hij was volgens het federaal parket weliswaar niet bekend bij de politie of de veiligheidsdiensten, de man had wel een wapenvergunning. Er sijpelde info door dat hij mogelijk een Tesla had gehuurd om de twee uur durende trip naar Plopsaland aan te vatten. De politie riep meteen een indrukwekkende troepenmacht op: tientallen politiemensen kamden de hele buurt uit. Politiemannen stonden aan de afrit van de E40 in Adinkerke alle verkeer in de gaten te houden. Om 17.30 uur was er nieuws. “Een politiemotard merkte een Tesla Model 3 op die richting Plopsaland reed”, meldt een welingelichte bron. “De aandacht viel op een stickertje op de achterzijde van de auto. Dat vermeldde ‘Hertz’, een verhuurbedrijf voor auto’s. De wagen werd net voor Plopsaland onderschept. In de auto zaten een man met een muts op en een vrouw. Er werd versterking opgeroepen en beiden werden zonder verzet gearresteerd.”

Twee vuurwapens en kogelvrije vest

“De verdachte Peter C., geboren in 1976, werd omstreeks 17.30 uur aangehouden”, meldt het federaal parket. Op zijn lichaam droeg de man een geladen Glock-pistool, in de auto lag ook een shotgun. In de wagen lagen vijf laders en een kogelvrije vest. In de koffer werden ook vloeibare substanties aangetroffen. De verdachte zou verklaard hebben dat het om benzine ging, maar dat moet nog bevestigd worden door verder onderzoek. Opvallend: de man had ook twee tickets voor het evenement op zak. Hij verbleef ook in 2016 en 2020 al in het Plopsaland hotel, dus hij kende er zijn weg.

De exacte beweegredenen van Peter C. zijn nog onduidelijk. Hij was niet gekend bij politie of veiligheidsdiensten. Hij was vergezeld van een vrouw van Nederlandse nationaliteit. Zij heeft nadien verklaard niet op de hoogte te zijn geweest van zijn plannen. De politie vermoedt dat C. haar enkel meenam als dekmantel, om makkelijker binnen te geraken.

De zaak werd toevertrouwd aan een onderzoeksrechter van het gerechtelijk arrondissement West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Deze zal later in de loop van de dag of maandag voormiddag beslissen of beide personen bij hem worden voorgeleid en of hij een aanhoudingsmandaat zal afleveren.”

Explosieven in zaal

Peter C. werd zaterdagavond en -nacht al vijf uren lang verhoord. Hij was rustig en vriendelijk en zou verteld hebben dat zijn wel degelijk de bedoeling had een aanslag te plegen. “Mijn bedoeling was om eerst vuilnisbakken in de zaal in brand te steken”, zou hij verklaard hebben. “Daardoor zou er chaos zijn ontstaan en kon ik mijn plan verder uitwerken. Dan zou ik op zoek zijn gegaan naar explosieven in de zaal.” Die melding verontrustte de politie opnieuw. Daarom werd, nadat de politie met 40 man al een eerste sweeping deed van de theaterzaal, een tweede sweeping uitgevoerd met explosievenhonden. De hele zaal werd ontruimd. Er was immers de vrees dat C. eerder explosieven zou hebben verborgen in de zaal, of dat de wapens die niet in zijn wagen lagen maar waarvoor hij wel een vergunning had, daar zouden zijn. Dat bleek niet het geval. Rond 21.30 uur konden alle gasten terug naar binnen en werd het Proximus Theater weer vrijgegeven.

Onduidelijke beweegredenen

Tijdens zijn verhoor zou Peter C., naar eigen zeggen actief in de softwareontwikkeling, de ondervragers een vreemde indruk hebben gegeven. Aan de ene kant kwam hij intelligent over. “Eigenlijk kunnen jullie me weinig ten laste leggen”, sprak hij. “Ik heb niets misdaan en heb een vergunning voor mijn wapens. Het enige wat jullie kunnen zeggen is dat ik die niet vervoerde in een afgeschermde koffer.” Maar de man was soms ook verward en onsamenhangend, zo verwees hij naar de Turkse ambassade die hem te hulp zou komen schieten omdat hij in dat land eerder zelf een aanslag zou hebben verijdeld. Verder onderzoek moet duidelijk maken wat de echte beweegredenen waren voor het gedrag van Peter C.

© BELGA

© BELGA

(sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer