An Timmermans kwam aanvankelijk niet in aanmerking voor een gewichtsoperatie. “Door mijn slaapapneu kreeg ik toch groen licht.”© Boumediene Belbachir

PODCAST. Het eerste gesprek in de Obesitaskliniek: “Ik heb heel hard gejankt, maar had dat wel nodig”

Het eerste contact met het Obesitascentrum van Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk werd gelegd. En na een kennismakingsgesprek met de obesitascoördinator werden patiënten An en Daphne onderworpen aan een uitgebreid onderzoek. Ze werden haast letterlijk binnenstebuiten gekeerd, maar ook op mentaal vlak kregen ze een grondige screening.

Kato Poelmans

Daphne Elsen was er helemaal zeker van toen ze contact opnam met obesitascoördinator Leen: “Ze kunnen doen wat ze willen, ik laat niet in mij snijden.” De oplossing van Leen: begin al met de vooronderzoeken, die zijn zowel voor het operatieve als conservatieve traject hetzelfde, en dan kan je nog beslissen wat je doet. En zo heeft Daphne het dan ook gedaan: van slaaponderzoek en pneumoloog, tot kinesist en psycholoog.

Ook An Timmermans kan meepraten over de hele waslijst aan vooronderzoeken. En wat voor haar nog belangrijker was: haar BMI was niet hoog genoeg om in aanmerking te komen voor een operatie. Maar door het bijkomend onderzoek kreeg ze toch groen licht voor een gewichtsoperatie, want An leed aan slaapapneu.

Daphne Elsen: “Ik had me jaren niet gewogen tot ik bij de obesitascoördinator op de weegschaal moest gaan staan. Ik kan u zeggen: dat was shockerend.”© Karel Hemerijckx

Je kan ‘De Obesitaskliniek’ ook beluisteren via je favoriete podcastapp: Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts, Pocket Casts, Podcast Addict, Castbox, … Reageren op deze aflevering kan via podcast@hetbelangvanlimburg.be.

En wil je nog meer weten over het Obesitascentrum? Luister dan zeker ook naar de podcast die Ziekenhuis Oost-Limburg zelf maakte met zijn specialisten. ‘Obesitas, een totaalaanpak in ZOL’, is terug te vinden op zol.be/obesitascentrum/podcast.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer