VIDEO. Motorpiloot rijdt tijdens befaamde strandrace doodleuk over gevallen collega en kijkt amper om: “Ik zag geen andere optie”

Opschudding afgelopen weekend tijdens de Enduropale Le Touquet, een befaamde strandrace voor motoren. Op beelden is te zien hoe een motorrijder over een gevallen collega rijdt terwijl hij meer dan voldoende tijd had om te stoppen.

Guy Van Den Langenbergh

Met meer dan 1.200 deelnemers aan de start kan er al eens iets fout gaan. Maar wat zich afgelopen weekend afspeelde tijdens de Enduropale in badplaats Le Touquet, tart alle verbeelding. Op beelden is duidelijk te zien hoe de deelnemer met startnummer 322, Tom Maurizi, niet langs maar óver een collega rijdt. Het ongeval gebeurde nog tijdens de neutralisatie, op het asfalt. In meerdere video’s is duidelijk te zien hoe Axel Aynie op de grond ligt na een valpartij. Maurizi komt tegen lage snelheid aangereden, heeft nog voldoende ruimte om te remmen maar rijdt simpelweg over zijn onfortuinlijke collega heen. Zijn ‘manoeuvre’ werd in Frankrijk vol afschuw bekeken.

De organisatie van de wedstrijd heeft, na het zien van de beelden, aan de Franse federatie gevraagd om de bewuste piloot op te roepen. “Dit soort gedrag is moreel, sportief en ethisch ontoelaatbaar en staat haaks op de waarden die onze wedstrijd verdedigt”, klonk het in een communiqué.

De dader van de feiten heeft zich intussen via Facebook uitgebreid geëxcuseerd. “Ik panikeerde en voel me niet goed bij wat er is gebeurd”, aldus Maurizi. “Het was niet mijn intentie om over hem te rijden. Maar ik zag geen andere optie en wilde mijn voorwiel van de motor optillen. Ik moest in een fractie van een seconde een beslissing nemen en het was duidelijk niet mijn beste beslissing. Maar op het asfalt is het met dat type banden moeilijk manoeuvreren. De rest van de wedstrijd kon ik alleen maar aan het incident denken.”

Maurizi heeft intussen geprobeerd contact op te nemen met het slachtoffer maar vangt voorlopig bot.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer