© AFP

Disney schrapt 7.000 banen, goed voor 3 procent van het wereldwijde personeelsbestand

Disney gaat 7.000 banen schrappen. Dat heeft Bob Iger, de topman van het Amerikaanse mediaconcern woensdag bekendgemaakt. Het zou gaan om ruim 3 procent van het wereldwijde personeelsbestand. Met de ingreep wil Iger de kosten bij Disney drukken.

BelgaBron: BELGA

De topman zegt de beslissing niet lichtzinnig te nemen, maar ze is volgens hem nodig “om de uitdagingen aan te pakken waar we vandaag tegen aankijken”. Streamingdienst Disney+ heeft het voorbije kwartaal een verlies van een miljard dollar laten optekenen. Het aantal abonnees nam voor het eerst af, vooral als gevolg van prijsstijgingen.

Het concern wist het voorbije kwartaal wel te profiteren van hogere bezoekersaantallen voor zijn themaparken, zoals Magic Kingdom, Tokyo Disney Sea, EPCOT en Disney Hollywood Studios. Die tak leverde een operationele kwartaalwinst op van 3,1 miljard dollar. Dat is een kwart meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral tijdens de kerstdagen deed het concern goede zaken.

Bob Iger trad in 2020 af als topman, maar keerde afgelopen november 2022 terug in de functie, als gevolg van tegenvallende resultaten. Iger heeft sinds zijn terugkeer al tot meerdere koerswijzigingen besloten en staat nu onder hoge druk om de financiële resultaten op te vijzelen.

Het concern behaalde een nettowinst in het afgelopen kwartaal van 1,3 miljard dollar, beneden de verwachtingen van marktkenners. De totale omzet kwam uit op 23,5 miljard dollar. Dat was wel iets beter dan verwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer