© ROB Tv

Commotie in Diest over optreden van “neonazistische” metalband Graveland

In Diest is er veel te doen rond een aangekondigd optreden van de Poolse metalgroep Graveland in het Hell-café. De ticketverkoop gaat als een trein, maar niet iedereen is even enthousiast. De stad Diest kreeg al verschillende waarschuwingen dat de zanger van de band een neonazi zou zijn. Burgemeester Christophe De Graef laat de zaak onderzoeken, zegt hij aan de regionale zender ROBtv.

Gilles Liesenborghs

Het is nog maar de vraag of het optreden, dat gepland staat op 24 april, wel zal doorgaan. “Enkele klanten van het café hebben ons zelf op de hoogte gebracht over het concert”, vertelt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest) aan ROBtv. “De groep zou gelinkt worden aan het neonazisme.”

De burgemeester wil onderzoeken wat er van de beschuldigingen aan is. De dienst integrale veiligheid en de politiedienst van de stad Diest zullen het verleden van de zanger uitpluizen en de teksten van de groep doornemen. “Als er effectief banden met het neonazisme zijn, dan zal de stad het concert verbieden”, is de burgemeester stellig.

Dat frontman Rob Darken er enkele extreemrechtse ideeën op nahoudt is inderdaad geen geheim, maar dat hij een neonazi zou zijn heeft hij zelf wel altijd ontkend. Wel is hij onder meer van mening dat blanke Europeanen “nieuwe ideeën moeten zoeken om aan de huidige realiteit aan te passen.”

Het café reageert schriftelijk. “Graveland is een Pagan/Black Metal band. Hun teksten zijn heidens en paganistisch geïnspireerd. Hell zal nooit een uitgesproken neonazistische band boeken, wij nemen duidelijk afstand van die ideologie.”

Christophe De Graef (Open Diest)© ggm

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer