Vincent Kompany groeide in zijn City-periode uit tot clublegende.© REUTERS

Vincent Kompany springt in de bres voor Manchester City na 115 (!) inbreuken: “Ik ben zeer sceptisch als mensen met het vingertje wijzen”

Manchester City zit opnieuw in nauwe schoentjes na 115 inbreuken op het Financial Fair Play-reglement. Voor de club dreigt puntenaftrek of misschien zelfs de degradatie. Vincent Kompany liet zich na de gewonnen match van Burnley in de FA Cup kritisch uit over de aanklachten tegen zijn ex-club.

Sofie TerrynBron: BBC

Vincent Kompany groeide tussen 2008 en 2019 uit tot een absolute clublegende bij Manchester City. Kompany blijft in hart en nieren een Citizen, ook zonder standbeeld voor het Etihad Stadium. Na de winst van Burnley tegen Ipswich Town in de FA Cup vroeg de Engelse pers hem op de man af naar zijn mening over de donkere wolken die boven Manchester City hangen.

“Ik rol soms een beetje met mijn ogen als ik ernaar kijk”, pareert Kompany de kritiek op zijn ex-club. “Er zal ongetwijfeld gezegd worden wat je fout hebt gedaan. Maar als iedereen naar zichzelf kijkt, dan is de voetbalindustrie in het algemeen geen industrie die zich kan permitteren om met het vingertje te wijzen. Ik ben erg sceptisch als mensen dat doen en ik denk dat jullie allemaal een beetje een glimlach op jullie gezicht krijgen als jullie weten hoe de voetbalindustrie in elkaar zit.”

De Citizens mochten al zes keer de Premier League-beker in de lucht steken.© REUTERS

115 inbreuken

Een onafhankelijke commissie is door de Premier League aangeduid om de zaak verder te onderzoeken. De 115 inbreuken waaraan City mogelijk schuldig is dateren van de periode tussen 2009 en 2018. De club won in die jaren drie van zijn acht landstitels. Als City schuldig wordt bevonden riskeren ze een boete en puntenaftrek. In het slechtste geval dreigt zelfs uitsluiting uit de Premier League.

    Kevin De Bruyne speelt zich al jaren in de harten van de City-supporters.© Action Images via Reuters

    De aanklachten van de Premier League tegen de club van Kevin De Bruyne variëren van onder meer onvoldoende informatie van de financiële positie tot het ontbreken van gegevens over (sponsor)inkomsten, bedrijfskosten en partners. De grootste inbreuken tegen de Financial Fair Play-regels zouden gepleegd zijn tussen 2013-2017.

    Verklaring Manchester City

    City zwemt zo opnieuw in woelig water. In 2020 eiste de UEFA nog een tweejarige uitsluiting van het Europees voetbal, nadat de club de Financial Fair Play-regels niet had nageleefd. Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) bracht City redding door een erg milde strafmaat op te leggen: een boete van tien miljoen euro.

    De club heeft ondertussen ook gereageerd op de beschuldigingen die tegen hen lopen. “De club is blij dat deze zaak door een onafhankelijke commissie wordt bekeken. We kijken ernaar uit dat deze zaak voor eens en altijd wordt opgelost.”

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Lees meer