© rr

Illegale race op industrieterrein Beringen: vier opgefokte bromfietsen in beslag genomen

Beringen -

Op Neusenberg in Beringen heeft de politie zondag een einde gemaakt aan een illegale straatrace. De racers op quad, motor of bromfiets showden halsbrekende toeren. Vier opgedreven bromfietsen zijn in beslag genomen.

Marij Wyers

© rr

Vanuit heel Limburg waren zo’n veertig jongeren zondag weer afgezakt naar het industrieterrein in Beringen. Het blijkt een populaire plek voor illegale straatraces. De rechte betonstroken – waar tijdens het weekend amper verkeer is – worden omgevormd tot een circuit waar de jongeren elkaar uitdagen. Dat kan gaan van snelheidswedstrijdjes tot het opvoeren van indrukwekkende rijkunsten. Zowel quads als motoren rijden er op de achterwielen, ze gaan extreem driften en draaien ‘donuts’. De aanwezigen filmen het schouwspel met hun smartphone.

Heterdaad

De politie Beringen/Ham/Tessenderlo is de groep illegale racers al langer op het spoor. Om overtreders te beboeten voor gevaarlijk en onverantwoord rijgedrag op de openbare weg is betrapping op heterdaad nodig. En dat is lastig.

De jongeren vertonen gevaarlijk rijgedrag, niet alleen voor zichzelf ook voor anderen op de weg.© rr

Ook zondag zijn meerdere deelnemers gevlucht, toen de politie aan kwam gereden. Zo’n dertig aanwezigen werden nog gecontroleerd en geïdentificeerd. Ze kregen geen bekeuring. Toch is het bijwonen van zo’n illegale race niet zonder risico. Toeschouwers die bestuurders aansporen tot een straatrace zijn strafbaar.

De politie wil door de controles vooral een einde maken aan de verkeersonveilige situatie die deze wegpiraten creëren. Op de openbare weg is dit gevaarlijke rijgedrag ontoelaatbaar. Bij betrapping op heterdaad kan de overtreder een boete krijgen van 116 euro, tot een maatregel als intrekking van het rijbewijs.

Om tegen het fenomeen van illegale straatraces kordaat en efficiënt op te kunnen treden, is samen met de lokale overheden beslist om, de voertuigen van hardrijders tijdelijk in beslag te nemen.

© rr

De politie heeft zondag tien bromfietsen op de rollen gezet, een aantal bestuurders kon ontkomen. Vier bromfietsen haalden hogere snelheden dan wettelijk toegestaan voor dat type. Die werden in beslag genomen.

De gecontroleerde jongeren gaven in een gesprek met de politie aan dat ze graag hun hobby willen beoefenen. Maar dat kan alleen op een eigen privéterrein en niet op de openbare weg. Het probleem van de straatraces is bekend en het beperkt zich niet tot Beringen. De snelheidsfreaks vragen aan de overheid om terreinen ter beschikking te stellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer