Kaylea Titford© PA

Meisje (16) overleden door obesitas, vader (45) veroordeeld voor doodslag

Een 45-jarige man uit Wales is dinsdag veroordeeld voor doodslag op zijn 16-jarige gehandicapte dochter. Volgens de rechter is het zijn schuld dat zijn kind tijdens de eerste coronalockdown kwam te overlijden, nadat ze in extreem slechte leefomstandigheden morbide obesitas kreeg. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten in handen van The Guardian en Sky News.

jvhBron: De Telegraaf

Kaylea Titford werd in oktober 2020 dood aangetroffen in haar ernstig vervuilde bed. Sinds haar geboorte kampte het meisje al met hydrocephalus, een aandoening die ook wel bekend staat als een waterhoofd. Ze had ook een spina bifida, een aandoening waarbij de rugwervels niet goed gesloten zijn, en waardoor ze in een rolstoel zat.

Het ging volledig mis tijdens de eerste coronalockdown in 2020. Voor die periode ging het meisje nog gewoon naar school, maar vanwege de pandemie kwam ze thuis te zitten. Volgens de rechter werd er toen enorm slecht voor haar gezorgd. Ze leefde in omstandigheden “die zelfs voor dieren heel erg ongeschikt waren, laat staan voor een 16-jarig meisje dat volledig afhankelijk is van anderen die voor haar zorgen.”

Maden en obesitas

Kaylea werd met zwaar overgewicht dood aangetroffen in haar bed. Haar lichaam zat daarnaast onder de maden, en haar teennagels, die ze vanwege haar open rug zelf niet kon bereiken, waren volgens de autopsie al zes maanden niet geknipt. Ook waren haar oksels zwart, en was de kamer gevuld met ongedierte.

Hulpverleners hebben verklaard dat ze moesten kokhalzen van de stank in de kamer toen ze het lichaam van Kaylea vonden. Aan de rechter verklaarde vader Alun Titford dat hij twee weken voor de dood van zijn dochter – op haar zestiende verjaardag – voor het laatst op haar kamer was komen kijken. “Toen heb ik niks ongewoons opgemerkt, zoals bijvoorbeeld een rare geur.”

Uit onderzoek is gebleken dat Kaylea gedurende de lockdown extreem veel was aangekomen vanwege het gebrek aan verzorging, aldus de rechter. Ze was 145 centimeter groot, en woog ruim 146 kilo. Ze had bijgevolg een BMI van 70, wat neerkomt op morbide obesitas. Volgens de autopsie is ze overleden aan ontstekingen en infecties als gevolg van haar zwaarlijvigheid.

Schuldig

Zowel de vader als moeder Sarah Lloyd-Jones werden na het overlijden van Kaylea aangeklaagd. De moeder pleitte in december schuldig aan doodslag, haar vader Titford doet nu hetzelfde. Hij erkende dat hij Kaylea in de steek heeft gelaten, aangezien hij medeverantwoordelijk was voor haar zorg. Hij gaf daarnaast ook toe dat hij erg lui was, en zijn dochter nooit gezond eten gaf. Zijn advocaat voerde wel aan dat de man – omdat hij lange dagen als verhuizer werkte – niet op de hoogte was van de verslechtering van de gezondheid van zijn dochter.

De man en vrouw, die samen nog vijf andere kinderen hebben, zullen op 1 maart te horen krijgen welke straf ze moeten uitzitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer