© Serge Minten

Ze speelt amper 1,5 jaar ijshockey, nu schenkt Truiense Anaïs (14) België zilver op het WK

Ze is 14 jaar oud, speelt amper anderhalf jaar ijshockey en veroverde zilver op haar eerste WK U18 in Bulgarije. De Truiense Anaïs Lambrechts, de jongste speelster van Team Belgium, mag terugblikken op een geslaagd avontuur. “Het is allemaal bijzonder snel gegaan.”

Frederik Baeten

Net geen promotie voor België op het WK naar een hogere afdeling. De Belgen wonnen vier matchen en verloren enkel tegen goudenmedaillewinnaar Kazachstan. Niettemin, grote vreugde bij team Belgium na het zilver. Ook bij Anaïs Lambrechts, die pas sinds september 2021 ijshockey speelt, maar anderhalf jaar later dus al met de Belgische U18 meespeelde op een WK. Dat is straf! Zeker in een technische en moeilijke sport als ijshockey. “Het is allemaal bijzonder snel gegaan”, blikt Anaïs terug. “Ik kon al wat schaatsen omdat mijn papa en mama de liefde voor het schaatsen doorgegeven hebben aan mijn broer Terje en mij. De zin om ijshockey te proberen is er gekomen via ijshockey-filmpjes op YouTube. Die vond ik altijd zo cool dat ik het absoluut een keer zelf wilde proberen. In september 2021 ben ik lid geworden van Haskey en twee maanden later speelde ik mijn eerste match bij de U12 van Haskey.”

© Serge Minten

WK in Bulgarije

De ontwikkeling van de winger werd ook meteen opgepikt door de staf van de nationale damesploeg. Hierdoor mocht Anaïs vrij snel meedoen met de wekelijkse trainingen van de federatie. En met een WK in aantocht, begon iedereen in het kamp Lambrechts stilaan te hopen dat ook Anaïs een plekje in de selectie kreeg. Mama Elke: “De ervaren meisjes waren snel zeker van hun selectie voor het WK. Toen we hoorden dat Anaïs ook erbij was, waren we dolblij.” Anaïs vult aan: “Spannend wel. Het was de eerste keer dat ik zoiets meemaakte. We sliepen met alle deelnemende landen in een hotel. Dat was leuk, want daar kon je ook de meisjes van die andere landen leren kennen. En ik heb op mijn eerste WK toch al heel wat speeltijd gekregen. Als we opnieuw zo’n WK mogen spelen, kunnen we misschien voor de promotie gaan? Nu waren we er al dichtbij met die tweede plaats.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer