© Geert Van Baelen

Brand verwoest bekend zetelbedrijfje in Lommel: “Zitmeubilair ontworpen voor PKP en TV1”

Lommel -

Een uitslaande brand heeft dinsdagmorgen de loods verwoest van stofferings- en zetelbedrijf Zoink! op Maatheide in Lommel. Industrieel vormgever Steven Brouns genoot een zekere faam met het zijn zitmeubilair in schuimrubber voor grote namen als Nike, Pukkelpop, Rock Werchter en Walter Van Beirendonck.

Geert Van Baelen

© Geert Van Baelen

Om 6.30 uur werd groot alarm geslagen op het industrieterrein Maatheide in Lommel. “We werden opgeroepen voor een industriebrand. Toen we aankwamen was het een uitslaande brand en hebben we ons vooral geconcentreerd op het vermijden van een overslag naar het naastliggende bedrijf,” schetst brandweerkapitein Wim Verbaekel van de hulpverleningszone Noord-Limburg. Tegen 8.30 uur was de brand onder controle.

“Er was geen gevaar voor de omgeving. De rook is hoog de lucht ingegaan. Ploegen deden een controle van de luchtkwaliteit in de buurt.” Er werd in de voormiddag nog een tijdlang nageblust.

Rookontwikkeling

De getroffen loods is van het stofferings- en zetelbedrijf Zoink!. In het gebouw lagen heel wat kussenvullingen en kunststoffen. Dit zorgde voor een grote rookontwikkeling. Een oorzaak is niet meteen duidelijk en zal onderzocht worden. De zaakvoerder was in het buitenland.

TV1-zetel

Zaakvoerder Steven Brouns is industrieel vormgever. Hij heeft naam in de wereld van het zitmeubilair. Met zijn firma Zoink! ontwerpt hij zetels op maat, in schuimrubber. Zo werkte hij onder andere voor grote namen als het sportmerk Nike, de festivals Pukkelpop en Rock Werchter en modeontwerper Walter Van Beirendonck. Voor de omroepers van de toenmalige TV1 ontwierp Brouns de zetel met ingebouwde verlichting in de rugleuning.

Terugweg

Steven Brouns is intussen op terugweg naar zijn bedrijf. “Ik was een weekje op vakantie in Oostenrijk en ben nu onderweg naar Lommel,” reageert hij vanop de trein. “De beelden die ik heb gezien laten niet veel goeds verhopen. De site bestond uit mijn atelier van 600 m² en natuurlijk was er ook heel wat opslagruimte met heel wat blokken schuim en allerhande textielstoffen. Ook was er klein appartement waar ik ook nog deels woonde. Ik werkte daar toch al ruim 15 jaar. Het is een klein bedrijfje, we werkten er meestal met tweeën.”

© rr

De weg aan het bedrijf werd afgesloten voor de bluswerken. Burgemeester Bob Nijs (cd&v) van Lommel kwam ter plaatse om de situatie op te volgen. De straat Maatheide bleef in de voormiddag nog gedeeltelijk afgesloten ter hoogte van het bedrijf, de hoofdweg is wel toegankelijk waardoor containerpark en stadwerf bereikbaar blijven.

Zware brand verwoest bedrijfsloods in Lommel.© TVL

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer